Nyitókép: Bündnis Bleiberecht für alle

 

Az osztrák A4-es keleti autópálya (Ostautobahn) schwechat-i szakaszán kedd délután mintegy 50 aktivista mászott fel egy a hatsávos gyorsforgalmi utat átívelő hídra, hogy így tiltakozzon 15, többségében elítélt afgán bűnöző tervezett kiutasítása ellen. A tüntetőket Bécs volt főpolgármester-helyettese, Birgit Hebein (Zöldek) is támogatta.

 

Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő szerint a helyzet akkor vált veszélyessé, amikor a „Tartózkodási jogot mindenkinek!” – ultrabalos csoportosulás mintegy 50 tagja köteleken leereszkedett az úttestre és az A4-es bekötő sávjait eltorlaszolta. A szlovákiai és magyarországi ingázók számára oly fontos keleti autópályán percek alatt mindkét irányban óriási dugó keletkezett.

 

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, kivezényelték többek között a speciális Cobra és WEGA egység tagjait is. A nap mérlege: 76 letartóztatás és számtalan feljelentés az aktuális koronavírus-ellenes intézkedések megszegéséért. Birgit Hebein-t, aki szintén részt vett a nem bejelentett illegális akcióban, feljelentették. A politikusnő Twitter-üzenetében kijelentette, hogy az afgánokat nem toloncolhatnák ki, hiszen Afganisztán a veszélyes országok listáján szerepel.

 hirdetes_300x300  

 

Birgit Hebein volt bécsi főpolgármester-helyettes Twitteres bejegyzése

 

A kitoloncolásra várók közül egyébként legalább tizenketten elítélt bűnözők: drogkereskedelem, szexuális erőszak, testi sértés és rablás van a számlájukon.

 

Az A4-s autópálya és a vele párhuzamosan futó B9-es közút a késő délutáni órákig zárva maradt. Az esti órákban újra rendőrök jelentek meg a bécsi reptér területén, ugyanis 20-30 aktivista ezúttal biciklivel próbálta elérni a repteret.

 

Körkép.sk, Krone.at

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.