Nyitókép: ADOBE STOCK

 

Az orosz hivatalok szerdai közlése szerint beregisztrálták az első, állatok számára kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát. A Carnivak-Cov oltóanyagot az orosz Szövetségi Állategészségügyi és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálat szakemberei hozták létre.

 

„Oroszország beregisztrálta a Carnivak-Cov koronavírus elleni vakcinát a húsevő állatok számára. Eddig ez az első és egyetlen vakcina a világon, amelyet az állatok számára fejlesztettek ki“

 

– mondta az újságíróknak Konstantin Savenkov, a szolgálat igazgatóhelyettese.

 hirdetes_400x285  

 

Az új oltóanyag tömeges gyártása már április folyamán megkezdődhet. A vakcinát Oroszország legnagyobb állatgyógyászati termékgyártója, a Szövetségi Állategészségügyi Központ fogja gyártani.

 

A Carnivak-vakcina klinikai tesztelését tavaly októberben kezdték el. Az oltóanyagot kutyákon, macskákon, sarki rókákon, nyérceken és egyéb más élőlényeken tesztelték.

 

Svenkov szerint a tesztek eredményeiből kiderült, hogy a vakcina biztonságos és hatékony, hiszen az ellenanyagok az összes beoltott állatnál teljes mértékben kialakultak. A következő vizsgálatból azt szeretnék kideríteni, hogy a Carnivakkal beoltott állatok meddig élveznek védettséget. A kutatók szerint a védettség legkevesebb hat hónapra szólhat.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!