Nyitókép forrása: bbc.com

 

Egy 34 éves brazil nőnél azonosítottak eddig nem ismert koronavírus törzset kutatók Sao Paulóban. A hölgy nem járt külföldön, így a mutáció nyilván az ország határain belül zajlott le. A Butantan biogyógyászati központ közlése szerint az új variáns nagyon hasonlít a dél-afrikai mutációhoz, egyelőre a nőnél csak enyhébb tüneteket okozott.

 

Brazília az elmúlt napokban rekordokat döntő új fertőzés- és halálozási számokat produkál. Szerdán az ottani egészségügyi minisztérium közlése szerint 3869 haláleset történt 24 óra leforgása alatt – ez új tragikus rekordnak számít. A járvány kitörése óta a brazil hatóságok összesen 321,5 ezer emberéletet írtak a koronavírus számlájára, csak márciusban 66 ezren hunytak el. Eddig 12,7 millió igazolt koronavírusos esetet tartanak számon. A lakosság mindössze 8 százaléka kapta meg az oltás legalább egy adagját.

 

A 210 milliós Brazília egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll. Jair Bolsonaro államfő a járvány elején elbagatellizálta a vírus veszélyességét, a gazdaság érdekeit fontosabbnak tartotta, mint az egészségügyi helyzet stabilizálását. Most a járvány elszabadulása miatt ott is kormányválság alakult ki:  a haditengerészet, a légierő és a hadsereg vezetői mind lemondtak hivatalukról.

 

 hirdetes_810x300  

A járvány kitörése óta a brazil kormány már négy egészségügyi minisztert elfogyasztott. Jelenleg Marcelo Queiroga kardiológus tölti be a tisztséget, és egyelőre tartja magát. Aligha valószínű, hogy sokáig, Bolsonaro kormánya kezd széthullani, az elmúlt héten öt miniszter távozott hivatalából, miközben a lakosság döntő többsége elégedetlene a járványügyi intézkedésekkel.

 

A legnagyobb vihart az okozta, hogy Bolsonaro elmozdította a védelmi minisztert is, aki nem volt hajlandó az elnök érdekeit érvényesíteni. A tárcavezető szerint a hadsereg csak az alkotmánynak, és nem az aktuális elnöknek tartoznak feltétel nélküli hűséggel. Bolsonaro azonban nem mérte fel jól az erőviszonyokat, a védelmi miniszter kirúgására válaszul a katonaság legmagasabb szintű vezetői – eddig példátlan módon – benyújtották lemondásukat. A katonaság szerepe kényes kérdés, ugyanis Brazília mindössze 21 évvel ezelőtt lépett a demokratizálódás útjára, előtte jobboldali katonai diktatúra uralkodott az országban.

 

Teraz.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!