Nyitókép: gov.pl

 

A lengyel wpolityce.pl portál cikke szerint a napokban egy érdekes interjú látott napvilágot a dennikstandard.sk portálon Gyimesi Györggyel (OĽaNO), aki az Eduard Heger vezette új kormány támogatásáról szóló dokumentumot egyedüli kormányoldali képviselőként nem írta alá, mivel nem értett egyet a három SaS-es miniszter jelenlétével.

 

Erős V4

 

 hirdetes_810x300  

Lengyel szempontból a legérdekesebb láncszem Ivan Korčok, aki a Matovič- és a Heger-kormányban is a külügyi tárca vezetőjeként foglal helyet. De mégis mivel érdemelte ki Korčok Gyimesi kritikáját?

 

Az OĽaNO politikusa azzal vádolja a külügyminisztert, hogy megtörte a visegrádi négyek együttműködését. Gyimesi nem ért egyet Korčok azon retorikájával, miszerint a V4-ek Magyarország érdekeit szolgálnák, amihez Szlovákia nem asszisztálhat lakájként. Gyimesi szerint ez éppen ellenkezőleg van: a visegrádi négyek a legeffektívebb platform arra, hogy Szlovákia érdekeit érvényesíteni tudják az EU-ban. Az OĽaNO-s politikus bízik abban, hogy Korčok tévesen gondolja azt, hogy egyenlő partnere lehet Németországnak és Franciaországnak azzal, ha eltávolodik a V4-től.

 

Gyimesi szerint a szlovák külpolitika, főként az EU-val való kapcsolat nem alapulhat egy teljesen szubmisszív alárendeltségen. Véleménye szerint partnerekként kellene fellépniük és ha Korčok is azt állítja, hogy partnerekként kell viselkedni, akkor mindenben egyenrangú partnerként kell egymáshoz viszonyulni. Az OĽaNO politikusa szerint mindez csak akkor fog létrejönni, ha Szlovákia erős országként fog viselkedni egy erős V4-ben.

 

Gyimesi György a Štandardnak: A Most-Híd felelőssége az elmúlt 11 évért egyértelmű. Szeretném, ha az egységes magyar párt nemzeti-konzervatív lenne

 

wpolityce.pl/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.