Nyitókép: AFP/Getty

 

A Pfizer vállalat leállította az Izraelbe szánt vakcinaszállítmányt, ugyanis nem kapta meg a 2,5 millió leszállított oltóanyag után járó fizetséget – tájékoztatott hétfőn a The Jerusalem Post, mely szerint az amerikai vállalat további 700 ezer adag vakcinaszállítmányt blokkolt le.

 

Leállították a szállítmányt

 

 hirdetes_810x300  

A szállítmányt a következő döntésig leállították. A napilap szerint a Pfizer vállalat attól tart, hogy a régi kormány, amelynek a koalíciós tárgyalások után valószínűleg egy új kabinet fog a helyébe lépni, nem fogja kifizetni a már leszállított vakcinákat.

 

A vállalat képviselői egyúttal azt is kijelentették, nem értik, hogy miként történhetett meg ilyesmi egy olyan jól szervezett országban, mint Izrael. Izraelben március 23-án tartották a választásokat, Reuven Rivlin államfő ma kezdte meg a politikai párbeszédeket, amelyek után minden bizonnyal szerdán a kiválasztott politikus megbízza a kormányalakítással. Az izraeli rádió szerint a Pfizer „banánköztársaságnak“ nevezte Izraelt.

 

Sok a kérdőjel az oltóanyag árával kapcsolatban

 

A The Jerusalem Post szerint Izrael tízmillió vakcináért fizetett, melynek köszönhetően a világ egyik legsikeresebb oltási stratégiáját tudta megvalósítani. Amikor a vakcina fogyni kezdett, újabb szállítmányt rendelt meg a Pfizertől, viszont a kormány a rendelést nem hagyta jóvá.

 

A parlament pénzügyi bizottsága nemrég bejelentette, hogy Izrael eddig 2,6 milliárd sékelt fizetett ki a vakcinákért. A jeruzsálemi lap szerint a kormány nem hajlandó elárulni, hogy mennyiért volt hajlandó megvásárolni az oltóanyagokat.

 

A helyi média úgy véli, hogy Izrael sokkal többet fizetett a vakcinákért, mint más országok. Az ország kilencmillió lakosából eddig 4,8 milliót oltottak be a vakcina mindkét dózisával.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!