Nyitókép forrása: cnbc.com
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy újból induljon Oroszország elnöki székéért – ráadásul nem is csak egy, hanem két ciklusra. Papíron így akár 2036-ig hatalmon maradhatna.

 

A 68 éves orosz elnök már több mint két évtizede gyakorolja a hatalmat, és tölti be az államfői posztot kisebb – csak kozmetikázást jelentő – megszakítással. Hivatali ideje az eddig érvényes törvények szerint 2024-ben végleg lejárt volna. A mostani törvénymódosítás azonban lehetővé teszi számára, hogy két újabb, egyenként hat évet jelentő elnöki ciklust vállalhasson el.

 

A szóban forgó jogszabályt az orosz állami duma március végén szavazta meg, a tavaly nyáron tartott referendumban jóváhagyott alkotmánymódosítás alapján. A módosítás értelmében Putyin eddigi hivatalban töltött évei nem számítanának bele a választhatóság feltételeibe. Az újraválasztás lehetőségét a Kreml egyelőre nem erősítette meg – de nem is cáfolta.

 

Az orosz ellenzék alkotmányos puccsal vádolta meg Putyint.

 hirdetes_300x300  

 

Az új törvény a fentieken kívül azt is kimondja, hogy minden választható orosz állampolgár indulhat az elnöki tisztségért, ha már betöltötte 35. életétévét, legalább 25 éve Oroszország területén él, és soha azelőtt nem rendelkezett állandó lakhellyel vagy állampolgársággal más országban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!