Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Külügyek

“Minden hétre jut majd egy új mutáció” – Az egész világ rajtaveszt, ha nem jön áttörés Brazíliában

Tombol a járvány a dél-amerikai országban, már négyezer felett jár a napi halálesetek száma

Nyitókép forrása: anadolu

 

Brazíliában először regisztráltak 24 óra leforgása alatt 4000 koronavírus okozta halálesetet. A dél-amerikai országban a kórházak túlterheltek, a legtöbb nagyobb kórház kifogyott a szabad kapacitásokból – ágyakból, lélegeztetőgépekből és orvosokból. Az egészségügyi rendszer a legtöbb tartományban az összeomlás szélén áll, Bolsonaro elnök azonban még mindig vonakodik lezárni a gazdaságot.

 

Bolsonaro szerint a gazdaság lezárása nagyobb károkat okozna, mint maga a vírus. A szélsőjobboldali, és ezért már a kezdetektől a mainstream célkeresztjében lévő brazil elnök politikai helyzete igencsak megrendeült. A katonai vezérkar apraja nagyja nemrég lemondott, a miniszterek is elég gyakorta jönnek mennek, a közhangulat pedig enyhén szólva is romlik.

 

A brit BBC közlése szerint Bolsonaro kedden még mindig a karanténintézkedéseket kritizálta, majd a betegséget az elhízással és a depresszióval hozta összefüggésbe, de egyetlen szóval sem kommentálta, hogy 4195 halálesetre került sor egyelen nap alatt.

 

Brazíliában a mai napig összesen 13 millió koronavírusos esetet azonosítottak, csak most márciusban 66 570 ember halt meg, és ez a szám meghaladja a tavalyi, egész éves feketestatisztikát.

 

“Brazília most veszélyt jelent az egész nemzetközi közösségre és a járvány visszaszorítására tett erőfeszítésekre”

 

mondta a BBC-nek nyilatkozó Dr. Miguel Nicolelis, aki szerint ha Brazíliában nem tudják ellenőrzés alá vonni a járvány,

 

akkor a bolygó egyik szeglete sem lesz biztonságban, mert minden hétre jut majd egy új variáns.

 

A BBC cikke szerint egyébként Bolsonaro karantén- és zárlatellenes retorikája egyébként győzött, de nem annyira népszerűsége, mint inkább amiatt, hogy ha lenne is olyan regionális politikai vezető vagy polgármester, aki ellentmondana neki, a központi vezetés és az elnök támogató (az gazdasági lobbival együtt) ellehetetlenítenék őket.

 

Ráadásul nem is a mostani a legrosszabb retorika, amit a brazil elnök megenged magának. Korábban oltásellenes kijelentéseket is tett, és kétes hitelű és hatékonyságú gyógyszereket népszerűsített. Aztán nemrég némileg finomított az álláspontján, és kijelentette, hogy az idei a “vakcinázás éve” lesz. Egyelőre azonban nem sok valósult meg ígéreteiből. A felnőtt lakosság alig 8 százaléka kapott legalább egy adag oltást eddig Brazíliában.

 

A dél-amerikai országban eddig 92 releváns koronavírus-mutációt azonosítottak, közöttük van a “brazil variánsként” emlegetett P.1-es is, amely a korábbi változatnál jóval fertőzőbb. A kutatók szerint az Amazonas nevű tartományban ütötte fel fejét először 2020 novemberében, majd heteken belül dominánsá vált, és Manaus (tartományi főváros) eseteinek 73 százalékát már ez a törzs okozta januárban.

 

A szakértők most attól tartanak, hogy a brazil variáns szinte akadálytalan terjedése hónapokig magasan tartja a járványstatisztika számait. Ez azt jeleni, hogy júliusra 600 ezerre emelkedhet a halálos áldozatok száma.

 

BBC.com, Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2021. ápr. 07. 16:27

Kepzeljuk el hogy mi vagyunk a foldgolyon a termeszet ,ez a minimum amit a vedekezesunkre tennenk, lassan 10 milliard ember zsakmanyolja ki vegtelenul a konzum ,luxus jegyeben a bolygot semmi sem eleg a nagyon sok is keves mindenki kiralykent akar elni a szerenyseg a szemukben szegenyseget jelent ha a kaja felet nemdobjak ki az csoro .

Szóljon hozzá!

Kövessen minket