Nyitókép: Reuters

 

Évek óta nem tapasztalt intenzitású zavargások törtek ki szerda éjjel az észak-írországi Belfast városában. Nyugat-Belfast-ban a kiérkező rendőri egységekre Molotov-koktélokat dobáltak az egymással összecsapó katolikus írek és protestáns lojalisták, az órákig tartó rendbontásban nyolc rendőr sérült meg. Egy emeletes busz lángra lobbant és teljesen kiégett.

 

forrás: Boris Johnson/Twitter

 

A hatóságok az Ulster Volunteer Force britpárti (lojalista) paramilitáris szervezetet vádolják az erőszak felszításával, amit a csoportosulás visszautasít. Jonathan Roberts, az észak-ír rendőrség főkapitány-helyettese elmondta:

 hirdetes_400x285  

 

„A tegnap este olyan méreteket öltött, amelyet évek óta nem láttunk sem Belfastban, sem Észak-Írország más részein.”

 

majd hozzátette:

 

„Nagyon-nagyon szerencsések vagyunk, hogy senki sem sérült vagy halt meg tegnap este, különös tekintettel arra, hogy mennyi benzines palackot dobtak ránk.”

 

Észak-Írországban azóta feszült a légkör, hogy a rendőrség engedélyezte egy volt IRA-terrorista temetését, amelyen az ír republikánus Sinn-Féin („Mi magunk”) párt tagjai is részt vettek, fittyet hányva az érvényben lévő koronavírus-elleni intézkedésekre. A britpárti lojalisták válaszul napok óta erőszakba torkolló megmozdulásokat szerveznek szerte a tartományban. Csak az elmúlt pár napban tíz bandatagot tartóztattak le a hatóságok – a legfiatalabb közülük mindössze 13 éves.

 

forrás: PA Media

 

A tartományban 1966-tól 1998-ig gyakorlatilag polgárháború folyt a britpárti Unionisták (protestánsok) és az elszakadáspárti ír republikánusok (katolikusok) között.

 

BBC,  Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!