Nyitókép: TASR/AP

 

Csehországban egy férfi azután fertőződött meg a dél-afrikai vírusmutációval, miután megkapta a koronavírus elleni oltás második adagját – tájékoztatott Marián Hajdúch az olomouci Palacký Egyetem Orvosi Karáról.

 

„Az első olyan fertőzöttet regisztráltuk Csehországban, aki az oltás után kapta el a dél-afrikai vírusmutációt. Egyelőre közepesen nehéz lefolyású a betegsége, és annyit elárulhatok, hogy nem idős páciensről van szó“

 

– közölte Hajdúch.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez nem nyugtalanító, sajnos, várható volt. A helyzetet következetesen figyelemmel kell kísérni, elsősorban a vírus szekvenálásával azoknál az embereknél, akik az oltás után vagy a fertőzés legyőzése után betegednek meg“

 

– jelentette ki a Právo napilapnak Hajdúch.

 

Roman Chlíbek, a Cseh Vakcinológiai Társaság elnöke szerint az eset nem meglepő. Elmondása szerint a létező vírusvariánsoknál az ilyesmi előfordulhat. Az emberek száz százaléka annak ellenére sem fog védettséget élvezni, hogy rendes vakcinamennyiséget kapott. Csehországban eddig nagyjából az emberek 0,5%-a fertőződött meg a második adag vakcina beadatása után.

 

„Ebben az esetben nehéz megmondani, hogy a fertőzés azért jelent meg, mert a dél-afrikai mutánsról van szó. Tudjuk és tartunk tőle, hogy az új variánsokkal szemben kevésbé hatékonyak a vakcinák. Ezért is kell ügyelnünk arra, hogy ezek a mutációk ne terjedjenek szét nálunk”

 

– tette hozzá Chlíbek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!