Nyitókép: TASR/AP

 

Magyarország akkor fogja letesztelni a Szlovákiába szállított orosz Szputnyik V vakcinát, ha hivatalos kérvény érkezik – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ATV magyar televíziónak adott interjújában. Szijjártó közölte, Budapest pénteken Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter látogatása során közölte, hajlandó segíteni Szlovákiának.

 

 „Miután Oroszországgal, majd Kínával is megegyeztünk a koronavírus elleni vakcina behozataláról, több európai külügyminiszter és egy kormányfő is azzal keresett meg, hogy nem tudnék-e telefonszámot, elérhetőséget adni, illetve fel tudnám-e venni a kapcsolatot ezekkel a beszállítókkal, és tudnám-e nekik jelezni, hogy hívni fogják őket”

 

– mondta Szijjártó hozzátéve, hogy semmi oka sincs arra, hogy ne segítsen, mert a helyzet nehéz, és más országokban is emberek halnak meg. Mint mondta, egy pillanatig sem habozott, hiszen emberéletekről van szó.

 hirdetes_810x300  

 

„Ami Szlovákiát illeti, nekik többször is segítettem a kapcsolattartásban, de az, hogy Szlovákia végül miben állapodott meg Oroszországgal, az már az ő dolguk. Mint ahogy az is, hogy az Oroszországgal kötött megállapodásnak milyen következményei lettek Szlovákiában”

 

– válaszolta a műsorvezető szlovák kormányválsággal kapcsolatos kérdésére.

 

„Csak annyit tudok, hogy múlt pénteken a volt miniszterelnök, jelenlegi miniszterelnök-helyettes (Igor Matovič) meglátogatott Budapesten, és megkért, hogy az akkreditált laboratóriumunkban teszteljük le azt a 200 ezer adag oltóanyagot, amit jelenleg Szlovákiában raktároznak. Mi azt mondtuk, hogy ha hivatalos kérvény érkezik, akkor természetesen segítünk. Azt egyelőre nem tudom, hogy ténylegesen érkezik-e ilyen hivatalos kérvény, és ha igen, azt milyen formában fogják kézbesíteni. Mi a kérés alapján azt válaszoltuk, hogy tudunk segíteni, hiszen a kapacitásunk és a képességünk is megvan hozzá“

 

– zárta le Szijjártó.

 

Szijjártó a Matovičcsal folytatott múlt pénteki tárgyalása után elmondta, Szlovákia kérésére Magyarország segít az orosz Szputnyik V vakcina tesztelésében, hogy a lehető legtöbb szlovák állampolgár életét megmenthessék.

 

Szijjártó-Matovič találkozó Budapesten: Szlovákia Magyarországon vizsgáltatja be az orosz vakcinát

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.