Nyitókép: reprofoto

 

A kelet-ukrajnai fronton a hétvégén legalább tízszer sértették meg az érvényben lévő tűzszüneti megállapodást, a szakadárok többek között nehézfegyverekkel lőtték a kormányerők állásait – áll az ukrán hadműveleti parancsnokság vasárnapi jelentésében. Luhanszk-megyében eközben újabb ukrán katona esett el a harcokban, egy másik pedig megsebesült.

 

Magyar szempontból aggodalomra ad okot, hogy az ungvári polgármesteri hivatal közlése szerint 84 ungvári és járásbeli fiatal kerül besorozásra a tavaszi behívások keretén belül. A kiskatonákat azonban, legalábbis ha hinni lehet az ígéreteknek, nem küldik az ország keleti felében zajló csatározások színterére.

 

Kijev ezalatt azzal vádolja Moszkvát, hogy titokban 80 000 katonát vont össze a kelet-ukrajnai szakadár területek mentén, valamint a Krím-félszigeten. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov viszontválaszában egyébként elismerte az orosz csapatösszevonás tényét az ukrán határ közelében (az oroszok eddig hadgyakorlatról beszéltek):

 hirdetes_810x300  

 

„Mellettünk van egy ország, ahol a polgárháború hamarosan újra fellángolhat. Nem zárjuk ki, hogy a mellettünk lévő ország vezetése ismét lehetségesnek gondolja majd, hogy a belső problémát erőszakos eszközökkel rendezze le. Hogy ez veszélyes-e ránk nézve? Persze, hogy veszélyes. Kell-e lépéseket tennünk a biztonságunk szavatolása érdekében? Kell. Ez az, amit teszünk”

 

– tette hozzá Peszkov.

 

Goloskarpat, hu.euronews, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.