Nyitókép: Facebook

 

Nem ideális megoldás, hogy Jan Hamáček kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter hétfőn Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

 

A Blesk című bulvárlap internetes kiadásában megjelent interjúban Babiš azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamáček munkakörébe, s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik az oroszoktól a Szputnyik V szállításáról.

 

 hirdetes_810x300  

„A vakcina nem tartozik Hamáček munkakörébe, ez az út nem ideális”

 

– szögezte le Babiš.

 

Hamáček, aki a kisebbik kormánykoalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnöke is, szerdán hozta nyilvánosságra moszkvai útjának tervét. A cseh politikus Moszkvában Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozik.

 

Andrej Babiš az interjúban elmondta: az oroszok már korábban felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot.

 

Hamáček és Babiš egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az orosz vakcinával a csehek csak azután oltanának, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta.

 

Petr Arenberger új cseh egészségügyi miniszter szerint az EMA által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is, Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.