Iván
  • HUF: 350.34
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 31 °C
Külügyek

Lengyelország kiutasít három orosz diplomatát

Az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak

Nyitókép: napi.hu

 

Lengyelország nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát – jelentette be csütörtök este a varsói külügyminisztérium, utalva az ország stratégiai szövetségesének tartott Egyesült Államok aznapi hasonló intézkedésére.

 

Varsóban csütörtökön a külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet, és átadták neki a kiutasításról szóló diplomáciai jegyzéket. A lengyel fél azzal azzal indokolta meg a lépést, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

 

A közlemény szerint Lengyelország teljességgel szolidáris azokkal a döntésekkel, amelyeket aznap az Egyesült Államok az Oroszországgal fennálló kapcsolatai területén hozott.

 

“Közösen vállalt, megvitatott szövetségi döntések jelentik a leghelyesebb választ az Oroszországi Föderáció ellenséges lépéseire” – olvasható a lengyel külügyi közleményben.

 

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

 

Ez ügyben a varsói külügyi tárca csütörtökön egy másik közleményt is kiadott, mely szerint Varsó “nagy aggodalommal fogadta” az amerikai kormány által átadott, a SolarWinds nevű szoftver felhasználásával tavaly végrehajtott orosz kibertámadásokra vonatkozó információkat.

E támadások következményei az Egyesült Államokon túl is éreztetik hatásukat, érintik az európai országokat is – olvasható a varsói közleményben. A kibertérben folytatott ártalmas akciók folyamatos növekedése nemcsak a digitális technológiákat felhasználó intézmények biztonságát és stabilitását veszélyeztetik, hanem negatív hatással vannak sok állam társadalmára, gazdaságára és kormányzására – hangsúlyozza a közlemény.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket