Nyitókép: GettyImages

 

Magyar idő szerint délután négy órakor kezdődik Fülöp herceg temetése Windsorban, szűk családi körben.

 

Eredetileg 800 vendéggel számolt a Forth Bridge kódnevű búcsúztatási ceremónia előre kidolgozott terve, de a továbbra is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csak a legszűkebb család harminc tagja kísérheti utolsó útjára Edinburgh hercegét. A Buckingham-palota szóvivője megerősítette: az átalakított menetrend megfelel a járványügyi előírásoknak, ugyanakkor tükrözi Fülöp herceg kívánságait is.

 

 hirdetes_810x300  

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

 

II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, egy hete hunyt el. Fülöp herceget kívánságának megfelelően a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott sírkertben helyezik végső nyugalomra. Itt nyugszik egyebek mellett Viktória királynő, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamája is.

 

A ceremóniát a világ számos televíziója élőben közvetíti.

 

M1/euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!