Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Nagy-Britannia két hadihajót küld a Fekete-tengerre – írja a The Sunday Times egy brit haditengerészeti forrására hivatkozva. A lap szerint Nagy-Britannia így „fejezi ki szolidaritását” Ukrajnával és NATO-szövetségeseivel szemben abban az időszakban, amikor az oroszok fokozzák katonai jelenlétüket az ukrán határ mentén.

 

A britek két hajtó küldenek a fekete tengerre, egy Daring osztályú és egy Duke osztályú rombolót, amelyeket szükség esetén a HMS Queen Elizabeth anyahajón állomásozó F-35-ös vadászgépek és Merlin helikopterek is támogathatnak.

 

A térségbe nem csak a britek, az amerikaiak is hadihajókat küldenek – Joe Biden amerikai elnök a hét közepén jelentette be.

 

 hirdetes_300x300  

A brit védelmi minisztérium érdemben nem reagált a lap értesüléseire, azt azonban leszögezte, hogy Nagy-Britannia és Ukrajna szorosan együttműködnek, London pedig igyekszik meggyőzni Moszkvát a helyzet további eszkalálódásának elkerülése érdekében.

 

Az orosz flotta szombaton 15 hadihajót mozgósított a Fekete-tengeren, az orosz védelmi tárca egy nappal korábban pedig bejelentette, hogy „tervezett hadgyakorlatok” miatt fél évre lezárja a Fekete-tenger Krím környéki vizeit (ezzel egyébként elvágva vagy megnehezítve a kereskedelmi szállítást a Kercsi-szoroson keresztül,ami Ukrajnának komoly érvágást jelenthet).

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.