Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Szombat estétől vezető hír a nemzetközi sajtóban, hogy a cseh titkosszolgálatok szerint az orosz titkosszolgálatok felelősek a 2014-ben történt vrběticei robbantásokért. A muníciós raktárakban történt detonációknak két cseh áldozata is volt. Csehország még szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki, a cseh rendőrség pedig körözést adott ki azon két orosz GRU ügynök ellen, akiknek arcát a Szkripal-féle novicsok-mérgezéses merénylet kapcsán ismert meg a világ. Az oroszok a fehérorosz állítólagos katonai puccskísérlettel hozzák összefüggésbe, szerintük ezzel akarják elterelni a Lukasenka ellen tervezett merényletet. A helyzet biztosan nem segít a pattanásig feszült ukrán-orosz és amerikai-orosz kapcsolatokon, amelyeket az ukrán határ közelébe összevont haderők és a Fekete-tengerre vezényelt hadihajók is szítanak.

 

Ján Hamáček cseh kormányfőhelyettes, átmenetileg megbízott külügyminiszter vasárnap a Cseh Televíziónak (ČT) adott interjújában új részleteket tárt fel a vrběticei robbantásokról. Mint mondta, az esetről készült titkosszolgálati jelentés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre az orosz GRU érintettségéről.

 

Azt is elmondta, hogy az első, 2014 októberében bekövetkező detonációnak nem Csehországban kellett volna bekövetkeznie, az elkövetők úgy tervezték, hogy a muníció azután robbanjon fel, hogy már Bulgáriába érkezett. A tervbe nyilván hiba csúszott, és ezért két cseh állampolgárnak kellett meghalnia.

 

 hirdetes_300x300  

A két orosz ügynök érintettségéről a rendőrség a kezdetektől tudott, de kilétük és az, hogy GRU ügynökök, csak azután derült ki, hogy a britek kapcsolatba hozták őket 2018-ban a Szergej Szkripal (egykori orosz kém) és lánya elleni novicsok-merénylettel.

 

Hamáček elmondása szerint az ügyben Csehország szorosan együttműködik külföldi partnereivel, illetve megjegyezte, hogy várhatóan Oroszország is egyenértékű választ adva kiutasít majd 18 cseh diplomatát.

 

Hamáček a napokban Oroszországba utazott volna, hogy Moszkvában a Szputnyik V megvételéről tárgyaljon. Az nyilvánvaló, hogy már a szombati bejelentés előtt is tudott arról, hogy a robbantásokért orosz ügynökök felelősek.

 

Példátlan incidensek nem csak Csehországban, de Európában is

 

A vrběticei fegyverraktárok elleni robbantásokra 2014 októberében és decemberében került sor, összesen két alkalommal. Az esetek példa nélküliek nem csak Csehországban, de egész Európában.

 

Az első detonációra 2014. október 16-án került sor, összesen 56 tonna muníció, lőszer és más fegyver robbant fel. Az első detonációt még 355 kisebb robbanás követte, a környező településeken ablakok törtek be. A robbanás pillanatában öten tartózkodtak a raktárnál, ketten nem tudtak időben elmenekülni, meghaltak. Holttesteiket csak bő egy hónappal később, november 21-én találták meg.

 

A területen 2014. december harmadikán újabb robbanás következett be, majd a hónap közepéig folyamatosan kisebb-nagyobb detonációkra került sor. A tűzszerészek csak december 22-én közelíthették meg a területet. A második alkalommal 98 tonnányi muníció és fegyver repült a levegőbe, de haláleset nem történt.

 

A robbanások összesen 1300 hektárnyi területet érintettek, 340 hektáros területet közvetlen robbanásnak volt kitéve. A környező falvakban élő lakosságot a robbanássorozatok miatt több alkalommal is ki kellett telepíteni.

 

A raktárterületről 2015 év elején kezdték el elszállítani a fegyvereket és muníciót, az utolsó tétel 2015 decemberében hagyta el Vrběticét. 2016 januárjában kezdődött meg a terület szanálása, amely során rengeteg fel nem robban muníciót találtak. Ezeket a cseh hadsereg megsemmisítésre Libavára szállította. Még 2019-ben is találtak bombákat a földben.

 

A terület átfésülése és rendezése 2020 októberében ért véget. A robbanások után azonnal nyomozás indult az ügyben, de vádemelés nem történt. Ezután, április 17-én Andrej Babiš cseh kormányfő bejelentette, hogy a cseh titkosszolgálatok jelentése szerint orosz GRU-ügynökök lehettek a felelősek mindkét robbantásért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.