Barbara, Borbála
  • HUF: 364.39
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 4 °C
Külügyek

Biden hamarosan Szlovákiába látogathat (?)

Állítólag Pozsony vagy a Balkán valamelyik városa láthatja vendégül az amerikai elnököt. Pozsony esélyesebb

Nyitókép forrása: ta3.com

 

Joe Biden amerikai elnök két hónap múlva akár Szlovákiába is ellátogathat, legalábbis ezt az információt szellőztette meg a Pravda baloldali napilap egy amerikai diplomatára hivatkozva. Állítólag két lehetséges uticélja lehet Európában: az egyik Pozsony, a másik a Balkán valamelyik városa, de a szlovák főváros az esélyesebb.

 

A látogatás a Pravda szerint az ukrán-orosz feszültség további alakulásának függvénye lesz. Az amerikai elnök várhatóan részt venne a Globsec nemzetközi konferenciáján. A neve elhallgatását kérő forrás szerint ha Biden Szlovákiába jönne, két héttel érkezése előtt kell arról értesíteni a szlovák diplomácia illetékeseit.

 

A Globsec nem erősítette meg, de nem is tagadta az amerikai elnök látogatásának lehetőségét. Akad azonban másik alkalom, ami miatt Biden Európába érkezhet. Júniusban zajlik majd a NATO csúcstalálkozója, Brüsszelben.

 

Ugyanakkor az értesülést érdemes fenntartásokkal fogadni. Egy amerikai elnöki látogatásnak nagyobb esélye lenne Lengyelországban vagy Romániában. Ez a két ország ugyanis nagyon szoros katonai együttműködésben áll az USA-val, az egyiknél amerikai támaszpontról is folyik a tárgyalás, a másik pedig a Fekete-tengerhez való hozzáférést garantálja az USA számára. Hogy ennek ellenére inkább Szlovákiába tenne egy stratégiailag kevésbé üzenetértékű látogatást az amerikai elnök, kevésbé valószínű – de kizárni természetesen nem lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Brindzás Vojto
2021. ápr. 20. 08:38

Hú mekkora show lesz, amikor az öreg Joe majd ismét seggre esik a brindzával síkositott reptéri lépcsökön.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket