Nyitókép forrása: CBSnews.com

 

Az Ukrán válság eszkalálódása, keménykedő amerikai rétorika, újabb fájdalmas szankciók, fehérorosz belpolitikai válság, a Szkripal-ügy lassan elhaló emlékezete, és a cseh hadianyagraktárak felrobbantásának hat éven át szunnyadó ügyének kipattanása. Ezek a gondok egyszerre szakadnak Oroszország nyakába, és a sor nem teljes, mert egyre több szó esik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér egészségügyi állapotáról, akit a nyugati sajtó lassan már el is temet. Joe Biden amerikai elnök a minap kijelentette, hogy Oroszország „következményekkel számolhat”, ha Putyin politikai ellenfele belehalna a börtönben uralkodó körülményekbe. Mit is jelent ez?

 

A Stratfor amerikai magánhírszerző ügynökség elemzése szerint, ha  Navalnij életét vesztené a börtönben, akkor Oroszországnak legfeljebb átmeneti belföldi bizonytalansággal, és újabb nyugati szankciókkal kellene szembenéznie. Navalnij halála nem változtana semmit a szeptemberi parlamenti választásokon, Putyin pozíciója sem kerülne veszélybe. Ebből a szempontból Navalnij helyzete nem csak egészségügyi, de politikai alkupozíció szempontjából is aggasztó.

 

Navalnij ügyvédei először március 24-én jelentették ki nyilvánosan, hogy aggódnak védencük állapota és egyre súlyosbodó alsó végtagi fájdalmai miatt. Állítólag Navalnij akarata ellen hozták nyilvánosságra az információt. Egy héttel később bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd börtöne embertelen körülményei ellen tiltakozásul – annak ellenére, hogy „kínzással felérő” módon magánzárkába is áthelyezhetik őt büntetésül.

 

 hirdetes_300x300  

Március 25-én Navalnij egyik ügyvédje arról közölt egy bejegyzést a Twitteren, hogy „szándékosan és módszeresen ássák alá védence egészségét” a börtönben, megtagadják tőle a független orvosi szakvélemény lehetőségét, alvásmegvonást alkalmaznak nála, és naponta csak két tabletta ibuprofent kap egyre elviselhetetlenebb fájdalmaira. Tekintettel Navalnij néhány hónappal korábbi súlyos állapotára (vélhetően az orosz titkosszolgálatok mérgezték meg őt novicsokkal, kis híján belehalt, hosszú ideig lábadozott), állapota rohamosan romló állapotba kerülhet.

 

Mi lesz, ha…

 

Bár az orosz ellenzéki vezér még tartja magát, a sajtó egy része már azt latolgatja, milyen árat kell majd Moszkvának megfizetnie azért, ha Navalnij meghal a börtönben. A politikai rétorikát leszámolva nem sokat, pontosabban nem eleget ahhoz, hogy Moszkvát elrettentse ettől a végkifejlettől. Az szinte biztos, hogy országos szintű tiltakozáshullámot váltana az ellenzéki vezér halála. Már most, április 21-én is több számos helyszínen terveznek szimpátiatüntetéseket, és az eddigi feliratkozók száma gyorsan közelít a félmillió főhöz – ami Oroszországban egyáltalán nem kevés.

 

 

Ugyanakkor ez még közel sem jelenti, hogy a Borisz Nyemcov ellenzéki politikus, és a kínos információkat kiszivárogtató Szergej Magnyickij halálát is túlélő Putyin súlyos árat fizetne Navalnij haláláért. Legalábbis belföldön. Továbbra is nagy a bizalmatlanság Navalnij iránt a széles orosz választórétegekben. A Stratfor szerint esetleges halála mégcsak nem is kovácsolná össze a szanaszét húzó parlamenti ellenzéket, helyette kíméletlen versengés indulna Navalnij híveinek felszívásáért.

 

Újabb szankciók árnyékában

 

A külföldi következmények már némileg fájdalmasabbak lehetnek a Kreml számára. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság Navalnij állapotától függetlenül érvénybe lépő szankciós csomagot fontolgat, amely az orosz elitet érintő beutazási tilalmaktól kezdőden vagyonbefagyasztásig terjed. Az Európai Unió – lévén, hogy Oroszország fontos gazdasági partner – ebben a kérdésben egyáltalán nem egységes.

 

Különösen Németország van nehéz helyzetben. A német-orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték 95 százalékban elkészült, ám az amerikai szankciók és politikai nyomás miatt a projekt finise elég bizonytalan. Navalnij halála, vagy pusztán a Kreml nem túl emberi hozzáállása a fogoly egészségi állapotához arra kényszerítheti Németországot, hogy számolja fel, vagy legalábbis függessze fel a gázfolyosó befejezését. Persze, ezt úgy is lehet mondani, hogy Navalnij halála elég indokkal szolgálna Németországnak, hogy kihátráljon az oroszokkal közös projektből, ezzel elégítve ki az USA elvárásait.

 

Ám, ahogy az a Krím annektálása után kiderült, az évekig tartó szankcionálás sem veszélyeztetheti érdemben Putyin belpolitikai pozícióját. Sőt, ahogy arra a Stratfor elemzése is utalt, Navalnij halála és következményei még hozzá is járulhatnak az választókba plántált félelem és politikai apátia fenntartásához.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!