Nyitókép forrása: politico.eu
„Hosszú és intenzív” vita után kedd hajnalban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) bejelentette, hogy Armin Laschet, a párt elnöke lesz a CDU kancellárjelöltje a szeptember 26-án esedékes német szövetségi választásokon. A másik jelölt a felméréseken jóval esélyesebbnek mutatkozó Markus Söder, CSU-s tartományi miniszterelnök volt (a CSU tartományi szintű párt,nem országos, így a testvérpártja, a CDU-val állít közös kancellárjelöltet). Kettejük versengése az elmúlt időszak legkeményebb politikai csatározásait indította el a CDU-n belül.

 

A hosszú, több órás vita után végül Laschet 77,5 százalékos eredménnyel győzött Söderrel szemben. Ez nem annyira elsöprő eredmény, tekintve, hogy a 9 tartózkodást is beleszámolva, Laschet támogatottsága 67 százalékosra olvad – úgy, hogy ő a párt elnöke.

 

A kancellárjelölt személyének megjelenése pusztán politikai üzenettel bír, ugyanis Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem az új Bundestag választja meg.

 

A CDU nincs könnyű helyzetben, a felméréseken 6-10 százalékponttal a 2017-es választási eredménye (32,9 százalék) alatt szerepel, miközben a baloldal egyre erősödik. Korábbi elemzések szerint a merkeli vonalat követő, kevésbé konzervatív Laschet kancellárjelöltsége sokat segít azon, hogy a CDU koalícióra léphessen a balliberális Zöldekkel. A Politico.eu szerint sok CDU-s politikus attól tartott, hogy Söder jelölése alááshatja Laschet és így a CDU tekintélyét is.

  hirdetes_300x300   

 

Söder hétfőn jelezte, ha a CDU egyértelmű állást foglal Laschet jelölése mellett, akkor visszalép a kancellárjelöltségtől.

 

A Zöldekkel való koalíció esélyei javultak, de ennek ára van: nagy kérdés, hogy a CDU/CSU hogyan tudja majd így megszólítani a konzervatív választókat, és nem fognak ismét tömegek elfordulni a párttól, ahogy azt 2017-ben már megtapasztalhatták.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!