Nyitókép: TASR/AP

 

A Johnson & Johnson amerikai vállalat kedden bejelentette, hogy újraindítja a vakcinaszállítást az uniós tagországokba, valamint Norvégiába és Izlandra.

 

A gyógyszerészeti vállalat azután döntött így, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kiadta állásfoglalását a vakcina biztonságosságával kapcsolatban. Az EMA szerint a J&J vakcinával történő oltás előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

 

 hirdetes_300x300  

Az EMA állásfoglalása szerint a vérrögképződést a „vakcina nagyon ritka mellékhatásai“ között kell feltüntetni, ugyanis az EMA „lehetséges összefüggést“ talált a J&J vakcinája és a ritka vérrögképződéses esetek között.

 

A J&J bejelentette, hogy a vakcina betegtájékoztatóját frissíteni fogják és azoknak az egészségügyi intézményeknek az alkalmazottait, ahol ezzel az oltóanyaggal oltanak, tájékoztatni fogják a trombózis tüneteiről és annak kezeléséről.

 

„Számunkra azoknak az embereknek a biztonsága és egészsége a legfontosabb, akik a termékeinket használják“

 

– jelentette ki a Paul Stoffels, a J&J kutatója.

 

A J&J április 13-án jelentette be, hogy leállítja a vakcina Európába történő szállítását, mivel az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA), valamint a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) a vakcina használatának ideiglenes felfüggesztését javasolta ritka vérrögképződéses esetek megjelenése miatt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.