Nyitókép forrása: parlament.ua

 

Telefonon egyeztetett Eduard Heger szlovák kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A beszélgetés központi témája a kelet-ukrajnai biztonsági helyzet volt – közölte Zelenszkij hivatalos facebookoldalán az Interfax szerint.

 

A szlovák kormányfő aggodalmát fejezte ki az orosz haderő ukrán határhoz közeli összevonása kapcsán, illetve biztosította Ukrajnát Szlovákia támogatásáról az ukrán állam szuverenitása és területi integritása vonatkozásában.

 

Zelenszki és Heger kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről is tárgyalt, főleg a közlekedés és a határokon átnyúló együttműködés volt került a fókuszba. Zelenszkij hangsúlyozta az ukrán fél szándékát az Ungvári Nemzetközi Repülőtér működésének teljes helyreállítása irányába. Zelenmszkij kijelentette, hogy számít Szlovákia és Heger közbenjárására, hogy Szlovákia minél hamarabb végigvigye az ungvári reptér beindításához szükséges nemzetközi jogi aktusokat, hogy a márpapírra vetett megállapodás hatályba léphessen.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán elnök hangsúlyozta a közös határ- és vámellenőrzés megerősítésének szükségességét a szlovák-ukrán határon, elsősorban a csempészek elleni harc tekintetében.

 

Zelenszkij egyúttal meghívta Heger Ukrajnába, hogy személy találkozó keretében vitassák meg a kétoldalú együttműködés kérdéseit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.