Natália
  • HUF: 365.16
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 3 °C
Külügyek

Ukrán válság: Zelenszkij a Donyec-medencei frontvonalon találkozna Putyinnal

Az ukrán elnök megjegyezte, hogy ő amúgy is minden hónapban megfordul ott.

Nyitókép: dennikn.sk

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videón keresztül azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy kész vele találkozni az ukrajnai Donyec-medencei frontvonal bármely pontján, és Ukrajna nem fél Oroszországtól. Az ukrán elnök megjegyezte, hogy ő amúgy is minden hónapban megfordul ott.

 

„Egyszer Oroszország elnöke azt mondta: ha a verekedés elkerülhetetlen, akkor először kell ütni. Véleményem szerint viszont ma minden vezetőnek meg kell értenie, hogy a verekedés nem elkerülhetetlen, amikor nem egy sikátorról és nem huligánokról van szó, hanem egy igazi háborúról és emberek milliónak az életéről. Meg kell érteni azt, hogy a verekedéssel ellentétben egy háborúban mindkét fél veszít. Azt, hogy támadással nem lehet megvédeni valakit, és lehetetlen valakit elfogással szabadon engedni, lehetetlen tankokkal békét teremteni”

 

– idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán elnöknek a YouTube videomegosztó portálon közzétett üzenetéből.

 

Zelenszkij kijelentette, hogy a normandiai négyek, azaz Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország tanácsadói szintű, és a minszki háromoldalú, Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak az e heti tanácskozásain, amelyen a Donyec-medencei tűzszünet helyreállítását vitatták meg, azért nem született eredmény, mert noha minden fél támogatta, Moszkva végül nem fogadta el a közös nyilatkozatot.

 

Közben szerdán Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amelynek alapján úgynevezett „különleges időszakokban” 24 órán belül mozgósítás elrendelése nélkül is behívhatók a tartalékosok katonai szolgálatra.

 

Az utóbbi időben különösen feszültté vált a viszony Ukrajna és Oroszország között, miután a Donyec-medencei válságövezetben egyre gyakoribbá váltak a tűzszünetsértések, március 26-án pedig négy ukrán katona is életét vesztette. Azóta velük együtt mostanra már több mint egy tucat ukrán katona halt meg a térségben, a legutóbbi múlt vasárnap. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket