Nyitókép: TASR/AP

 

Az ukrán kormány minden szükséges erőfeszítést megtesz azért, hogy a csernobili atomerőmű felkerüljön a UNESCO Világörökségi Listájára. A kormány több anyagi forrásban és turistában reménykedve létrehozott egy kezdeményezést, amely kérvényezni fogja az UNESCO-nál a térség védetté nyilvánítását.

 

Az egykori Szovjetunió (ma Ukrajna) területén felépített csernobili atomerőmű 1986-ban a történelem eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának színhelye volt. A terhelési próba során felrobbant az egyik reaktor, amely Európa nagy részét radioaktív felhővel borította be. Az atomerőmű környékéről több tízezer lakost evakuáltak. Az atomerőmű körüli térség azóta elhagyatott úgy, ahogy a hozzá közeli Pripiať város is.

 

  hirdetes_300x300   

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a csernobili atomerőmű felvétele az UNESCO Világörökségi Listájára az első fontos lépés ahhoz, hogy ez az egyedi hely az egész emberiség számára érdeklődési célponttá váljon. A csernobili atomerőmű jelentősége messze túllépi Ukrajna határait. Nemcsak az emlékezésről van szó, de a történelemről és az emberi jogokról is“

 

– jelentette ki Oleksandr Tkačenko ukrán kulturális miniszter.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!