Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Európai Unió pert indított az AstraZenea Plc ellen. A Vaxzevria nevű koronavírus elleni oltóanyag gyártóját amiatt rángatja az EU bíróság elé, mert nem teljesíti a szerződésben lefektetett vakcinamennyiségek leszállítását. Az Astra az első negyedévre vállalat mennyiség mindössze negyedét szállította le az EU-nak, és a második negyedévre vonatkozóan is csökkentette ígéreteit.

 

Az AstraZeneca hivatalosan nyereség nélkül bocsátja ügyfelei rendelkezésére az által kifejlesztett vakcinát, ám a végén könnyen ráfizetés lehet belőle. Ha az EU nyer, akkor jelentős kártérítést és kötbért lesz kénytelen fizetni a cég.

 

Brüsszel szerint a bíróság 3-7 héten belül ítéletet hozhat. Brüsszel továbbra sem zárja ki, hogy szükség esetén blokkolja az EU területén legyártott AstraZeneca-oltóanyag exportját.

 

 hirdetes_300x300  

Az európai vakcinabeszerzésekért felelős hivatal nemrég közreadott jelentése szerint az unióban legyártott, de harmadik országokba exportált vakcinák mennyisége messze meghaladja az uniós tagállamokban szétosztott vakcinákét. A legnagyobb felvásárló Japán és Nagy-Britannia.

 

Sokkal több vakcina hagyta el az EU-területét, mint ami a tagállamokhoz került

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.