Nyitókép: picture-alliance/ M. Fludra

 

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az ukrán állampolgárok menedékjog iránti kérelmeinek száma az Európai Unió tagállamaiban. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) tájékoztatott erről, de nem közölte, mi okozta ezt a növekedést.

 

Az EASO szerint 971 ukrán kérelmet nyújtottak be 2021 februárjában, ami 72 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Ugyanezen hónap folyamán azonban csak 78 ukrán állampolgár kapott menekültstátuszt vagy kiegészítő jogi védelmet az Unióban, míg a menedékjog iránti kérelmek döntő többségét elutasították.

 

Az ukrán kérelmek növekedése a Moszkva és Kijev közötti fokozódó feszültség időszakában következett be. Ukrajna keleti tartományaiban akkor vált újfent feszültté a viszony, amikor március 26-án a kormányerők négy katonája vesztette életét az oroszbarát milíciákkal folytatott összecsapásokban. Oroszország nagyszámú, nyugati és ukrán források szerint 120 ezer főnyi katonaságot és haditechnikát vonultatott fel a határon „hadgyakorlat” címszó alatt. A hadmozgások múlt pénteki (április 23.) végeztével az addig fenyegető hangulat is lenyugodni látszódik.

 hirdetes_810x300  

 

A legutóbb közzétett adatok egyébként Ukrajnát a tíz legtöbb menedékjog iránti kérelmet benyújtó országhoz sorolják. Az ukránok többsége Franciaországba szeretne eljutni. Azonban az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala megerősítette, hogy tavaly ukrán állampolgárok voltak a leggyakoribb menedékkérők Csehországban, Lengyelországban és Liechtensteinben is.

 

Különösen nehéz helyzetben van az Ukrajnával szomszédos Lengyelország, ahol a konfliktus 2014-es kezdete óta becslések szerint mintegy kétmillió ukrán állampolgár tartózkodik. Ez azért is érdekes, mert Brüsszel a magyar mellett a lengyel kormányt is keményen támadja, amiért azok nem kérnek a szír, önmagukat szírnek hazudó, afgán, iraki stb. bevándorlókból. A brüsszeli bürokrácia szemszögéből úgy tűnik mellékes, hogy Lengyelország lassan összeroskad a keleti migrációs nyomás alatt.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.