Nyitókép forrása: bbc.com

 

Több tucat ember életét vesztette, legalább százan pedig megsérültek Izraelben egy vallási tömegrendezvényen. Az első híradások 28 halottról és egy leszakadt emelvényről szóltak, ám később kiderült, hogy a hatalmas tömeg egy részén pánik tört ki, mikor többen megcsúsztak a lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk. Az emberek agyontaposták egymást, volt aki megfulladt. A BBC közlése szerint legalább 44-en vesztek oda, 38 sérült állapota pedig válságos.

 

Az ünnepségen ortodox zsidók tízezrei vettek részt, ez volt Izrael legnagyobb tömegrendezvénye a koronavírus-járvány kirobbanása óta eltelt időben. A lakosság sikeres vakcinázását követően a hatóságok engedélyezték a fesztivál megtartását.

 

Szemtanúk elmondása szerint pillanatok alatt játszódott le a katasztrófa, néhány egyszerűen elestek, majd az emberek egymást taposták. Az egyik mentős „felfoghatatlannak” nevezte a történteket. Egy másik tanú arról beszélt, hogy egy legalább 1000 fős tömeg egy keskeny úton akartak átjutni, végül egymásra estek.

 

 hirdetes_810x300  

Sokan azt hitték, hogy bombariadó vagy merénylet miatt szólítják fel a tömeget, hogy oszoljon fel. A rendőrség mindenki megkért, hogy hagyja el a helyszínt.

 

A sérülteket helikopterekkel szállították kórházba, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal vitték el helyszínről. A tragédia mellett a hatóságoknak azt is el kellett ismerniük, hogy a hatalmas embertömeg miatt képtelenek voltak betartatni a járványellenes intézkedéseket. Arról is érkeztek hírek, hogy közvetlenül a tragédia bekövetkezte előtt két személy rendbontásért előállítottak.

 

Minden évben ortodox zsidók tízezrei zarándokolnak el Merónba, a Lag B’Omer (lag báómer) ünnepére, hogy ott egész éjjel táncoljanak és imádkozzanak. A városban az i.sz. II. században élt Simon bar Jocháj sírja található, aki a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja. A hagyomány szerint lag bóámer napján fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Az ünnep kapcsolódik a zsidók római megszállók elleni, 132-ben kirobbant felkelésével kapcsolatos ünnepsorozathoz is.

 

A szervezők szerint csütörtök este több mint 100 ezer résztvevő érkezett Merónba. Még ennél is több embert vártak volna a pénteki napra.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.