Nyitókép: Brian Harris/Planet Pix/ZUMA/picture alliance

 

A NATO 2021. május 1-jén hivatalosan is megkezdi egységei teljes kivonását Afganisztánból – az utolsó katona várhatóan szeptember elején távozik. Az országban jelenleg a szövetségesek mintegy 10 000 katonája állomásozik, hogy a „Resolute Support” kiképzési misszió keretén belül felkészítsék az afgán kormányhoz hű erőket az erősödő tálibokkal történő várható összecsapásokra.

 

Habár a hadianyag elszállítása már hetek óta folyik, a hivatalos dátumot május 1-jére időzítették. A kivonuló csapatok biztonságát amerikai nehézfegyverek és a német speciális kommandóegység biztosítja, ugyanis félő, hogy a tálibok támadásokkal nyugtalanítják majd a csapatmozgásokat.

 

Afganisztánban a biztonsági helyzet 32 évvel az utolsó szovjet katona kivonulása, valamint az Észak-Atlanti Szövetség 2001-es bevonulása óta is rendkívül ingatag. Katonai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a tálibok visszatérésével egy újabb polgárháború fenyeget, ami leginkább a pénzügyileg stabil hátterű, valamint a liberális(abb) felfogású afgánok újabb menekülthullámát indíthatja el Európa felé.

 hirdetes_400x285  

 

DW-Deutsche Welle, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!