Nyitókép forrása: bbc.com

 

Nem lassul Indiában a koronavírus második hulláma. A napi új fertőzöttek száma 400 ezer fölé emelkedett, egyetlen hónap alatt 7 millió ember fertőződött meg. A kórházak megteltek, nincs elég oxigén, az betegek kétségbeesetten könyörögnek levegőért. Indiában két koronavírus-mutáció tombol egyszerre.

 

Az esetek nyolcvan százalékáért a Szlovákiában is jól ismert brit variáns a felelős, a fennmaradó 20 százalék az indiai kettős mutációhoz köthető. Ezek azonban csak megközelítő becslések, a járványszakértők szerint növelni kelleni a mutációk megfigyelésére szánt erőforrásokat.

 

Az ország leginkább járvány sújtotta területe a leggazdagabb tartomány, Maharastra, amelynek központja India pénzügyi fővárosa, Mumbai. Itt már hetek óta szigorú korlátozásokat vezettek be, amelyeket nemrég május 15-ig meghosszabbítottak.

 

 hirdetes_300x300  

Indiában néhány hónapja napi 10 ezer esetet számláltak, a második hullám begyűrűzésével azonban elszabadult a pokol. Áprilisban átlépték a 200 ezer napi esetszámot, május elején a napi 400 ezer fertőzöttet. Az elmúlt hónapban 48 ezer ember veszett oda a járványban.

 

Súlyos egészségügyi krízis

 

A kórházak helyzete két hete fordult válságossá, és még mindig nem mutatja enyhülés jeleit. A minap legalább 12 ember halt meg, miután az egyik kórházban egyszerűen kifogytak az oxigénből. Oxigénből, orvosokból, fekvőhelyből hiány van, de nincs elég oltóanyag sem, pedig a legtöbb szakértő szerint csak a vakcinázás törheti meg a példa nélküli járványhullámot.

 

Vannak kórházak, ahol ugyan lenne hely az intenzív ellátásra, a kénytelenek elutasítani a betegeket, mert nem tudják szavatolni az oxigénellátást.

 

Politikai következmények

 

A választók a hétvégéi tartományi választásokon egyértelmű jelzést küldtek Narendra Modi indiai miniszterelnök kormányának. Pártja elvesztette a választást az ország egy rendkívül fontos tartományában, Nyugat-Bengáliában. Másik négy államban is megtartották a voksolást.

 

Modit rengetegen bírálják amiatt, hogy a járványmegelőzés helyett engedélyezte a politikai összejöveteleket, amelyek valószínűleg „szuperterjesztő közegként” viselkedtek, és hozzájárultak a kórokozó terjedéséhez. Az is igaz azonban, hogy tömegek hagyják figyelmen kívül a maszkviselés és a fizikai távolságtartás szabályait.

 

Modi nyugat-bengáliai kudarca azonban nem volt helyrehozhatatlan csapás, pártja 80 helyet szerzett a 294 fős helyi parlamentben, így a legerősebb ellenzéki erővé lépett elő a tartományban.

 

Körkép.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!