Iván
  • HUF: 350.34
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 32 °C
Külügyek

Cseh pénzügyminiszter: Prága kártérítést fog kérni Moszkvától a vrbeticei robbanásért

Babiš azt kérte az EU-csúcson, hogy minden tagállam utasítson ki legalább egy orosz diplomatát a vrbetice robbanások mia

Nyitókép forrása: A Vrbeticei robbanás helyszínén készült fotó / MTI – EPA/CZECH REPUBLIC POLICE

 

Csehország legalább egymilliárd korona (14 milliárd forint) kártérítést fog követelni Oroszországtól a vrbeticei lőszeraktárakban történt robbanások okozta károkért – közölte szombat este Alena Schillerová cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

 

“A legjárhatóbb útnak a nemzetközi jog szerinti kártérítési kérelem látszik. Mert ha például a büntetőeljárás keretében kérnénk a kártérítést, az nagyon hosszan tartana” – jelentette ki Schillerová a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) Egy hét a politikában című szombati magazinműsorában. A vrbeticei robbanások miatti kártérítési kérelem beadására korábban a cseh képviselőház szólította fel az Andrej Babiš vezette koalíciós kormányt.

 

Andrej Benesík, a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke elismerte, hogy a kártérítési kérelem érvényesítése nem lesz könnyű. “A cseh államnak azonban ez kötelessége, ami történt, azt nem hagyhatjuk szó nélkül” – szögezte le a kereszténydemokrata politikus. Jakub Kulhának cseh külügyminiszter megerősítette, hogy a tárca már dolgozik az ügyben Oroszországnak küldendő diplomáciai jegyzéken, amelyet a szövetségesekkel történő egyeztetés után kívánnak átnyújtani.

 

A hírtelevízió szerint Andrej Babiš miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek portói csúcstalálkozóján a Csehországgal való szolidaritás kinyilvánítására kérte az uniós tagországokat. Babiš konkrétan azt kérte partnereitől, hogy minden tagállam utasítson ki legalább egy orosz diplomatát a vrbetice robbanások miatt – hangzott el a televízióban. A dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárakban 2014 októberében és decemberében történtek robbanások, amelyek egyebek között két emberéletet is követeltek.

 

Miután Prága április közepén az orosz katonai titkosszolgálatokat jelölte meg a robbanások elkövetőjeként, cseh-orosz diplomáciai konfliktus robbant ki, amely a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának korlátozásához is vezetett. . .

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. máj. 09. 17:27

Babis miniszterelnöknek nem Moszkvatol kellene kérni kártérítést, hanem az USA-i titkosszolgálattol,az akkori Cseh minisztertől(Sobotka) és ugye attól a bizonyos Bolgár fegyverkereskedotol, aki eladta a Vrbeticei loszerraktarbol ellopott fegyvereket Ukrajnába(amit a Majdan téren hasznaltak Janukovics elleni tüntetésen). Majd mikor váratlanul inventurat kellet csinálni a Vrbeticei loszerraktarban és ugye a fél raktárt szetloptak, hát "rendeztek" a Csehek-Amerikaiak és ez a Bolgár fegyvernepper egy robbantast a raktarban és ugye rafogtak az Oroszokra. Babis pedig most "kígyót-békát" kiabál az Oroszokra, mert az Amerikaiak szorongatjak a tőkét, hiszen szegény nem tud Ő sem elszamolni a saját Cége az Agrofertnek odaítélt EU-s pénzekről(euró milliokrol).

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket