Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A koronavírus indiai „tripla-mutációja” miatt kongatja a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az Indiából terjedő, rendkívül fertőző változatot a WHO „aggodalmat keltő variánsként” kezeli, elsősorban azért, mert jóval gyorsabban képes terjedni, mint az eredeti koronavírus-törzs, illetve, mert vannak arra utaló bizonyítékok, hogy képes megkerülni a vakcinákat.

 

Az egészségügyi világszervezet most a szekvenálási eljárások számának megnövelésére buzdítja a világ laborjait. Ezzel az eljárással lehet azonosítani a vírus genomját.

 

A tripla mutáció hivatalos neve  B.1.617. Egyike annak a 10 koronavírus-változatnak, amelyek terjedését a WHO fokozott figyelemmel követi, de a múlt héten még csak „fokozott érdeklődésre számot tartó” változatként emlegették a hivatalos jelentésekben. Az „aggodalmat keltő” kategória olyan vairánsokra vonatkozik, amelyek gyorsabban terjednek, halálosabbak, vagy vakcinákkal ellenállóbbak, mint a koronavírus korábbi mutációi. Három másik mutáció tartozik ebbe a csoportba: az általunk már jól ismert brit (B.1.1.7), a dél-afrikai (B.1.351) és a brazil (P.1) mutáció.

 

 hirdetes_300x300  

A tripla mutáció azt jelenti, hogy a vírus DNS-e három fontos szakaszon változott meg, amelyek három fontos változást idéztek elő a tulajdonságaiban.

 

A WHO továbbra is óvatosságra int a járványügyi korlátozások lazítása és az emberek mobilitásának növekedése kapcsán. Arra figyelmeztetnek, hogy minden óvintézkedést be kell tartani a betegség elkerülése érdekében.

 

A WHO fokozott figyelemmel követi a variánsok közül még a brit-nigériait (B.1525), az amerikait (B.1427 / B.1429), a második brazil változatot (P.2), a japán-filippínó variánst (P.3), a kettes számú amerikait (S477N) és a franciát (B.1.616) is.

 

Körkép.sk, CNBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.