Nyitókép forrása: BBC.com

 

Rakétákat lőttek ki hétfő délután a Gázai-övezetből Jeruzsálemre. Bár személyi sérüléseket nem jelentettek, az incidens biztosan nem segít az izraeliek és palesztinok közötti, egyre elmérgesedőbb feszültségen. Összesen hét rakétáról érkezett jelentés, egy egy üres házat talált el, egyet a Vaskupola védelmi rendszer pusztított el, a többiről egyelőre nincsenek információk.

 

A gázai Hamász militáns csoport (amelyet Izrael, az USA és az EU is terrorszervezetként tart számon) rakétacsapásokkal fenyegetőzött, miután palesztinok százai sérültek meg az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapássorozatban, hétfőn, a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecset közelében. Az izraeli nacionalisták ma esedékes felvonulását is lemondták. A menetet Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásának emlékére tartják, általában zászlót lengető fiatalok százai vesznek rajta részt, és hazafias dalokat énekelve vonulnak át a muszlim negyeden (is).

 

A menetet sok palesztin szándékos provokációnak tartja, főleg, hogy idén a menet pont a muszlim szent hónap, a Ramadán utolsó napjára esett.

 

 hirdetes_810x300  

A feszültség gyújtópontja a Sejk Dzsarrah negyed volt, az izraeli hatóságok palesztin családokat akarnak kitelepíteni otthonaikból izraeli telepesek javára. Az izraeli Legfelsőbb Bíróságnak hétfőn kellett volna döntést hoznia az ügyben, de az ülést elnapolták.

 

 BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!