Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Felipe Dana

 

Szerda hajnalban már az izraeli fővárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Gázai-övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász militáns szervezet és a az Iszlám Dzsihád nevű milícia több mint 210 rakétát küldött Tel-Aviv irányába. Izrale rendkívüli állapotot hirdetett, területének központi és déli részén a lakosság nagy része óvóhelyeken éjszakázott – írj a BBC.

 

A konfliktusnak mindkét oldalon már több mint 40 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek is, a sebesültek száma több százra tehető. Az izraeli válaszcsapások során egy toronyház összedőlt, és másik pedig súlyosan megrongálódott.

 

Hétfő óta már több mint 1000 rakétát lőttek a Gázai-övezetből Izrael felé, mire válaszul az izraeli hadsereg 500 terrorista célpont ellen indított légicsapást. A Hamász szerint ezekben többek között a gázai rendőrkapitányság épületét is lerombolták.

 

 hirdetes_300x300  

Szerda hajnalban egy 56 éves férfi és 16 éves lánya halt meg Izraelben, miután egy rakéta eltalálta autójukat. A velük utazó anya még él, de állapota válságos. A katonai csapásokon kívül a zavargásoknak is egyre több áldozata van.

 

A konfliktus azután robbant ki, hogy az izraeli rendőrség hétfőn összecsapott a palesztin civilekkel Kelet-Jeruzsálem mindkét nemzet számára szent helyszínén, az Al-Aksza-mecsetnél. A sérültek száma több száz volt. Elemzők szerint mindkét fél hajlana a tűzszünetre, de a halálos áldozatok és a támadások intenzív jellege miatt erre jelenleg nem sok esély van. Ha az izraeli hadsereg mozgósítja a tartalékosokat, akkor a konfliktus eszaklációja borítékolható – a lépés ugyanis a szárazföldi műveletek megkezdésének előjele.

 

 

Az egyik gázai toronyház összeomlása a légicsapás után. Az épületben volt a Hamász egyik irodája is. A csapás előtt a lakókat értesítették a veszélyről.

 

 

Izrael-Gáza konfliktus: Több tucat halálos áldozata van a harcoknak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!