Nyitókép: TASR/AP

 

A különböző gyártóktól származó koronavírus-vakcinák keverése növeli az enyhe, illetve közepesen súlyos mellékhatások kialakulásának kockázatát – derült ki egy új tanulmány előzetes eredményeiből.

 

A Com-Cov névre keresztelt vizsgálat – melynek előzetes eredményeiről a The Lancet tudományos lapban számoltak be – februárban kezdődött azzal a céllal, hogy kiderítse milyen hatása van az AstraZeneca-vakcina és a Pfizer/BioNTech-vakcina vegyítésének. A kutatók két csoportot figyeltek meg. Az egyik csoportnak először AstraZeneca, majd Pfizer-vakcinát adtak, a másik csoportnak pedig fordítva. A két oltás beadása között négy hét telt el, a résztvevők pedig 50 év felettiek voltak.

 

 hirdetes_300x300  

A kutatók szerint a második oltás után mindkét csoportnál gyakrabban jelentkeztek mellékhatások azokhoz a személyekhez képest, akik mindkét dózist ugyanabból a vakcinából kapták meg.

 

A leggyakoribb tünetek közé a hidegrázás, fáradtság, fejfájás és láz tartozott. Ezek a tünetek azonban gyorsan lecsengtek, a kutatók pedig további mellékhatásokat nem figyeltek meg.

 

A kutatók többek között azt is vizsgálják, hogy a paracetamol rendszeres használata segít-e a mellékhatások csökkentésében.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.