Nyitókép forrása: cityam.com

 

Az Egyesült Királyságban ugrásszerűen megnőtt az indiai variáns okozta fertőzések száma, ezért a brit kormány azt tervezi, hogy az érintett régiókban fokozza a lakoság vakcinázását. A britek jelenleg már a 30-as korosztályt oltják, az átoltottságuk 50 százalék felett jár. Csakhogy időközben megjelent az indiai kettős mutáció, amely már most gyorsabb terjedőképességet mutat, mint a brit mutáció, és vannak arra utaló jelek, hogy képes megkerülni a oltással vagy fertőzéssel szerzett immunitást.

 

A briteknél a legfőbb probléma továbbra is a politika: a globális szinten is sikeresnek mondható oltási program hátulütője az, hogy a bő egy éve zajló korlátozások után a megkopott renoméjű politikai elit végre a lazítások bejelentése miatt akar a sajtó elé állni. Az indiai mutáció miatt azonban Boris Johnson miniszterelnök kénytelen fontolóra venni a június 21-ére tervezett nagy enyhítéseket tartalmazó intézkedéscsomag elhalasztását. A csomag többek között a fizikai távolságtartással kapcsolatos korlátok lebontását is tartalmazta volna.

 

Ugyanakkor a Bloomberg szerint az óvatosság miatt Johnson könnyen szembetalálhatja magát saját pártjával, amelynek egyre több tagjai követeli egyre vehemensebben a lazításokat, annak ellenére, hogy hétfőtől az emberek már otthon, a kocsmákban és az éttermekben beltéren is egy asztalhoz ülhetnek – bizonyos feltételek teljesülése mellett.

 

 hirdetes_300x300  

Az Indiából származó koronavírus mutáció brit eseteinek száma az elmúlt héten 513-ról 1313-ra emelkedett, és a brit egészségügyi hatóságok szerint legalább annyira gyorsan terjed, mint a brit mutáció. Arra egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a variáns képes megkerülni a szerzett vagy oltással kapott immunitást. A WHO közben felvette a mutációt az aggodalmat keltő, ezért fokozottan nyomon követett mutációk listájára (összesen 5 ilyen variánst tartanak nyilván).

 

Kettős mutáció, kettős dilemma

 

Az Egészségügyi Világszervezet azonban nem csak az indiai vírustörzs miatt kongatja a vészharangot. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főtitkár szerint a járvány idei éve még a tavalyinál is halálosabb lesz globális szinten, és felszólította a tehetősebb országokat, hogy a gyerekek is fiatalok vakcinázása helyett az oltóanyagokat adják át a szegény országok vakcinázását segítő nemzetközi COVAX-programnak.

 

A WHO logikája nem puszta jótékonyságon alapul. A vírust mindaddig csak lokálisan lehet visszaszorítani, amíg a világ legtöbb országában nem sikerült megfelelő átoltottsági szintet elérni. Amíg ez nem történik meg, mindig ott lóg majd a levegőben egy gyorsabban terjedő, vagy immunitást megkerülni képes új mutáció kialakulásának veszélye. A COVAX egyébként csak részmegoldást jelent, még a célmennyiség elérése mellett is a szegényebb országok vakcinaigényének csupán töredékét lenne képes biztosítani. Ugyanakkor tény, hogy egyetlen ország sem mond le a birtokában lévő vakcinamennyiségekről, így valódi áttörést csupán a tömeggyártási kapacitások bővítése jelenthetne.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.