Nyitókép: Reuters

 

A Pfizer-, Moderna- és az AstraZeneca-vakcina első dózisának beadása után öt héttel 80%-kal csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma a felnőtt népesség összes korosztályának körében – derült ki egy szombaton közzétett olasz tanulmányból.

 

Az ország első, az immunizációs kampány hatásairól készített tanulmányát az olasz Országos Egészségügyi Intézet az olasz egészségügyi minisztériummal közösen készítette el 13,7 millió beoltott olasz polgár részvételével.

 

 hirdetes_810x300  

A tudósok az olaszországi oltási kampány kezdetétől (2020. december 27.) egészen 2021. május 3-ig vizsgálták és tanulmányozták az adatokat.

 

Az elemzésből kiderült, hogy az első adag védőoltás beadása után két héttel a fertőzésveszély, a kórházi kezelések és az elhalálozások száma is jelentős mértékben csökkent.

 

„A vakcina első dózisának beadása utáni 35. napon a koronavírus-fertőzöttek száma 80%-kal, a kórházi ellátásra szoruló páciensek száma 90%-kal, az elhalálozások száma pedig 95%-kal csökkent“

 

– számolt be az intézet hozzátéve, hogy a javuló tendencia nőknél és férfiaknál, korra való tekintet nélkül egyaránt megfigyelhető volt.

 

„Ezek az adatok megerősítik az oltási kampány hatékonyságát és azt, hogy minél gyorsabban el kell érni a lakosság beoltottságát a rendkívüli helyzet befejezése érdekében“

 

– jelentette ki Silvio Brusaferro, az intézet elnöke.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.