Nyitókép: AP

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök élesen bírálta Ausztriát, miután Sebastian Kurz (ÖVP) osztrák kancellár pénteken kitűzette az izraeli zászlót a Szövetségi Kancellária (Bundeskanzleramt) épületére. Erdogan Ausztria nemzetszocialista múltját is felemlegette:

 

„Elátkozom az osztrák államot! Úgy tűnik, [Ausztria] a muszlimokon akarja behajtani az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben.”

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a múlt héten kisebb diplomáciai botrány kerekedett a kitűzött izraeli zászló miatt Ausztriában. Az iráni külügyminiszter lemondta hivatalos bécsi látogatását, a török elnöki szóvivő pedig erkölcstelennek nevezte az osztrák kormányt.

 hirdetes_300x300  

 

Alexander Schallenberg (ÖVP) szövetségi külügyminiszter visszautasította a törökök vádaskodásait, miszerint Bécs az izraeli „agressziót bátorítaná”. Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter szintén Törökország „dicstelen” viselkedéséről beszélt és óva intette Erdogant, hogy „olajat öntsön a tűzre”.

 

Ausztria és Törökország kapcsolata 2020 közepe óta van mélyponton. Az osztrák álláspont szerint ugyanis a török kormány áll Bécs török bevándorlók uralta 10. kerületében (Favoriten) folyó múlt nyári zavargások mögött.

 

Krone

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!