Nyitókép forrása: nasdaq.com

 

A konzervatív szövetségnek nem szabad csatlakoznia egy esetleges Zöldek vezette új koalícióhoz a németországi, szeptember 26-i választásokat követően – jelentette ki Markus Söder Bajor miniszterelnök szombaton.

 

Angela Merkel, aki 2005-óta tölti be a német kancellári tisztséget idén politikai nyugdíjba vonul. A közvéleménykutatások azonban felvetik annak lehetőségét, hogy a Zöldek legyőzik a legnagyobb kormánypárt, a CDU/CSU szövetséget, és az új kancellár Annalena Baerbock lesz. A kulisszák mögül olyan verzió is kiszivárgott, hogy a választások után a CDU/CSU belépnek a Zöldek vezette koalíciós kormányba, mint „junior partner”.

 

Söder azonban élesen elutasította ezt a forgatókönyvet. Szerinte a pártszínekből „zöld-fekete” formációnak nevezett koalíció „tévedés” lenne, mert egy ilyen szövetség súlyos károkat okozna a CDU/CSU-nak.

 

 hirdetes_400x285  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Söder a múlt hónapban alumaradt az Armin Laschet CDU-elnökkel a kancellárjelöltségért folytatott versenyben. Annak ellenére, hogy jóval elfogadottabb volt a választók körében (Laschet azonban kompatibilisebb retorikát folytat a Zöldekkel).

 

Söder szerint, ha nem a CDU/CSU jelöltje lesz a kancellár, akkor a választók egyértelműen „kiszavazták” a pártszövetséget, amelynek így koalíciós szerepvállalás helyett a „megújulás útjára” kellene lépnie.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.