Nyitókép forrása: indiatuday.in/Facebook/Nirmal Purja

 

Lukas Furtenbach expedíció-vezető szombaton bejelentette, hogy a Mount Everesten legalább 100 koronavírussal fertőzött személyt számlálnak a hegymászók és a segédszemélyzet körében. Az adatot a nepáli hatóságok hivatalosan tagadják.

 

Az osztrák Furtenbach expedíciós vállalkozás volt az első és eddig az egyetlen, amely felfüggesztette a Mount Everest csúcsára tartó expedíciókat. A döntést azután hozták meg, hogy egy külföldi csapattag és hat serpa tesztje is pozitív lett.

 

„Az alaptáborban legalább 100 koronavírussal fertőzött személy van, de akár 150-en vagy 200-an is lehetnek.”

 

mondta Furtenbach az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozva.

 hirdetes_400x285  

 

Az idei szezonban összesen 408 külföldi hegymászó kapott engedélyt az Everest meghódítására. Segítőikkel együtt április óta vannak az alaptáborban.

 

A nepáli hatóságok tagadják, hogy aktív koronavírusos esetek lennének a Himalája nepáli oldalán. Tavaly súlyos bevételkiesést szenvedett el a hegymászókra épülő ágazat, miután az egész szezon minden expedícióját törölték a világjárvány miatt.

 

Nepálban egyébként ismét meredeken emelkedik az azonosított fertőzöttek száma, és új negatív rekordok születtek az fertőzöttek és  a halálos áldozatok számát tekintve is. A Mount Everest kínai oldalán a múlt héten törölték az expedíciókat, a kínai hatóságok attól tartanak, hogy a nepáli oldalról érkezőkkel találkozva új járványgóc alakulhat ki.

 

Nepálban pénteken 8607 új fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma pedig 177-te nőtt egyetlen nap alatt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!