Nyitókép forrása: pledgetimes.com

 

A BBC közölte az első szemtanú-beszámolókat a Fehéroroszország által eltérített repülőgépről. A Ryanair FR4978 -as, Athénból Vilniusba tartó járatát a fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették Minszkben egy pokolgépre hivatkozva. A pilóta „meggyőzéséhez” e belorusz jelzésű vadászgép is hozzájárult. A landolás után a hatóságok őrizetbe vették Rama Prataszevicset fehérorosz ellenzéki aktivistát és újságírót.

 

A pilóták a BBC beszámolója szerint „rendkívüli okból” megváltoztatták az útvonalat a fehérorosz légtérben. Közelebbi információt azonban nem árultak el, ezért néhány utas pánikolni kezdett. Többek között azért is, mert a pilóta „drasztikusa” csökkentette a hatóságok, többen attól tartottak, hogy zuhanásba kezdett a gép. Az eredeti, belorusz indoklás pokolgépről szólt, ez azonban később nem nyert igazolást.

 

Az egyik tanú szerint amint a pilóta bejelentette az irányváltást, Prataszevics idegesen felállt a helyéről, elővette csomagját, majd elkezdte elosztani a birtokában lévő tárgyakat. A notebookját barátnőjének adta át.Ugyanez a tanú azt is látta, ahogy a landolás után kutyákkal nézik át Prataszevics poggyászát.

 

 hirdetes_400x285  

Egy másik szemtanú látni vélte, ahogy a gépre érkező belorusz hatóságok őrizetbe veszik az újságírót, fizikai kényszerítést alkalmazva, keményen fellépve. Elmondása szerint Prataszevics rémült volt.

 

A legutóbbi hírek szerint az ellenzéki újságíró kritikus állapotban kórházba került szívproblémák miatt. A belorusz belügyminisztérium tagadta az erről szóló információkat.

 

Az Ryanair vezetője hétfőn „államilag támogatott légi kalóztámadásnak” nevezte Fehéroroszország fellépését.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!