Nyitókép forrása: sciencemag.org

 

Három vuhani virológus már 2019 novemberében kórházi ellátásra szorult – írja a Wall Street Journal amerikai napilap eddig nem közölt információkra és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A jelentés nyomatékosíthatja azokat a követeléseket, amelyek újabb vizsgálatot sürgetnek a koronavírus eredete kapcsán.

 

Ez néhány hónappal azelőtt történt, hogy Kína hivatalosan bejelentette volna a SARS-CoV-2-ről szóló járványt, amelynek kiinduló pontja – jelenlegi ismereteink szerint – épp a vuhani piac volt.

 

Az amerikai lap arról számolt be, hogy a titkosszolgálati jelentés új részleteket közölt a fertőzött kutatókkal, a betegség lefolyásának idejéről és a kórházak látogatásának körülményeiről.

 

 hirdetes_400x285  

A Foxnews közlése szerint a laboratóriumi kutatókkal kapcsolatos hírszerzésben jártas szakértők véleménye megoszlik a jelentés állításainak hitelességét vagy jelentőségét illetően. Egy másik forrás szerint az USA egyik nemzetközi partnere szolgáltatta a jelentés alapjait képező adatokat.

 

2019 novemberére saccolják a WHO kutatói azt az időt, amikor a koronavírus bizonyíthatóan már megjelent Vuhanban. Néhány héten belül innen terjedt át a környező országokba, majd vélhetően Szingapúr érintésével – egy gazdasági nemzetközi céges konferencián keresztül – Európában és az Egyesült Államokba.

 

Kína következetesen tagadja azokat a felvetéseket, hogy egy kínai laborból szökött volna ki a koronavírus. Ezzel nagyjából egyetértett a WHO felügyelőcsoportja is, amely már kétszer járt Kínában a vírus eredetének felkutatása érdekében, és zárójelentésükben leszögezték, hogy a laborból kiszökött vírus forgatókönyve „rendkívül kis valószínűségű”.

 

Az Egyesült Államok azonban nem értett egyet, és nem sokkal Joe Biden elnök hivatalba lépése után Washington a laboros verzió narratíváját erőltetve újabb vizsgálatot követelt a WHO-tól. Nem véletlen, hogy a WSJ közvetlenül azelőtt rukkolt elő a titkosszolgálati jelentéssel, hogy WHO döntőbizottsága összeült a koronavírussal kapcsolatos nyomozás további lépései ügyében.

 

A vírus potenciális eredetéről, és a WHO eddigi eredményeiről alábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk:

 

Titkos labor, vagy egy régi tárna? Hova vezet a koronavírus eredete utáni nyomozás?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.