Nyitókép forrása: atalayar.com

 

Fokozódik a feszültség az etiópiai Reneszánsz-gát körül, miután elterjedt a hír, hogy az afrikai ország elkezdte a hatalmas vízduzzasztó feltöltésének második szakaszát. A Nílus vízhozamát féltő Egyiptom és Szudán félreérthetetlen üzenet keretében közös hadgyakorlatba kezd. Egy európai ország pedig hamarosan vadászgépekkel látja el az egyiptomi haderőt.

 

A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat Etiópia 2010-ben kezdte el építeni s Kék-Níluson. A projekt 4,6 milliárd dollárt emészt fel, és súlyos viszálykodáshoz vezetett Egyiptom, Szudán és Etiópia között. Elvileg több tízmillió etiópiai háztartást látna el villanyárammal, de ezt azon az áron tenné, hogy a Kék-Nílus vízhozamát csökkentve veszélybe sodorná Egyiptom közel százmilliós népességének ivóvízellátását. Ugyanez a kockázat Szudánt is terheli.

 

Egyiptom nem bízza a véletlenre a történteket, az elmúlt napokban Abdel-Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök Dzsibutival fűzte szorosabbra a katonai együttműködést, miközben már tekintélyes regionális szövetségi rendszert alakított ki Szudán, Burundi és Uganda részvételével. Ám el-Szíszi dzsibuti látogatása stratégiai fontosságú, mert a kicsi, amerikai és kínai katonai bázisoknak otthont adó államocska egyúttal Etiópia legfontosabb kereskedelmi csatornája, mivel saját tengeri kijárattal nem rendelkezik.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai külügyminisztérium a kérdésben egyeztetett Egyiptommal, és bár a nyílt konfliktus esélye jelenleg még nem túl nagy, napról napra növekszik. Egyiptom és Szudán közös, „a Nílus Őrzői” néven tart hadgyakorlatot szerdától. Franciaország védelmi minisztériuma pedig nemrég közölte, hogy idén nyáron szállítja le Egyiptomnak az első Rafale vadászgépeket.

 

Etiópia először tagadta a vízduzzasztó feltöltésének hírét, ami nem meglepő, ugyanis Egyiptom korábban ezt „vörös vonalként” jelölte meg.

 

A gát esetében a dilemma gyökere az, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e aszály, hanem hogy mikor és hány évig tart majd. Ilyen körülmények között joggal vetődik fel a kérdés, hogy Etiópia adott esetben hajlandó lenne-e lekapcsolni az áramot több millió háztartásban azért, hogy elfogadható mennyiségű ivóvizet juttasson tovább a Nílus alsó folyásán fekvő államokhoz.

 

A gát maga egyébként hatalmas, 155 méter magas, 1,8 kilométer hosszú. Több vizet tárolna, mint az Egyesült Államok legnagyobb emberkéz építette víztározója. Egyúttal ez volt Afrika egyik legnagyobb és legdrágább infrastrukturális beruházása, amely értelemszerűen megtérülést követel.

 

A Reneszánsz-gát már a tervezés pillanatától magában hordozza egy konfliktus kitörését Afrika szarvánál. Egyelőre nem nagyon esély arra, hogy kölcsönös bizalomra épülő megállapodás szülessen az ügyben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.