Nyitókép: AP

 

A koronavírus-járvány elleni intézkedések újabb enyhítését jelentette be Ausztria, Hollandia, Írország és Olaszország.

 

Az új megfertőződések számának gyors csökkenése miatt Hollandiában június 5-től bizonyos feltételekkel kinyitnak a középületek – jelentette be Mark Rutte miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy a látogatók, vendégek számát egyelőre korlátozni fogják.

 

 hirdetes_300x300  

Az éttermek zárt térben is fogadhatnak vendégeket este 22.00 óráig, de a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit nem szabad majd nézni a kocsmákban. A diszkók és az éjszakai klubok egyelőre zárva maradnak, és vásárokat sem lehet még rendezni.

 

Könnyítik az osztrákok utazásait is

 

Ausztria is a további nyitás mellett döntött: június 10-től az éjszakai kijárási tilalom csak éjféltől lép érvénybe, nem 22.00 órától. Az éttermekben nyolcan is ülhetnek egy asztalnál, a maszkviselés a kinti részben pedig már nem lesz elvárás. Július 1-jétől szinte mindegyik kapcsolattartási szigor megszűnik.

 

Sebastian Kurz kancellár elmondta azt is, hogy július 1-jétől lehet újra esküvőket, ünnepségeket, nagyszabású eseményeket tartani.

 

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter bejelentette, hogy megkönnyítik az utazásokat is: „mi vagyunk az egyik első európai ország, amely alkalmazza a zöld digitális útlevelet az uniós QR-kóddal. Ez azt jelenti, hogy az éttermekben, szállodákban vagy üdülőhelyeken kért igazolás az utazásokat is lehetővé teszi majd.”

 

Nyitnak az ír pubok

 

Írországban Michael Martin miniszterelnök bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltási kampány előrehaladottsága miatt a szigetországban június elejétől enyhítik a járványügyi korlátozásokat. Június 2-án kinyithatnak a szállodák, 7-én pedig az éttermek, pubok is, de csak szabad térben szabad fogyasztaniuk a vendégeknek.

 

Az olaszországi Molise, Friuli-Venezia Giulia régiókat és Szardíniát a biztató járványadatok miatt hétfőtől áthelyezik az úgynevezett fehér zónába, amelyben a legenyhébbek a járványügyi korlátozások. Ez azt jelenti, hogy ezekben az országrészekben már nem lesz éjszakai kijárási tilalom, és kinyithatnak a kulturális intézmények és a klubok is, de utóbbiakban táncolni egyelőre nem szabad, csak enni, inni, zenét hallgatni. Továbbra is kötelező lesz azonban a maszkviselés, valamint a távolságtartás. A többi régió mind a sárga zónában marad, de június 7-én Abruzzo, Umbria, Veneto és Liguria is fehér színű térség lesz.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.