Nyitókép forrása: West Midlands Police

 

Egy marihuána-ültetvény keresése közben hatalmas illegális bitcoin bányára bukkantak a rendőrök az Egyesült Királyságban.  A Birmingham város külterületén egy gyárépületben felállított kriptovaluta-bánya több ezer fontnyi értékű áramot szívott el illegálisan a hálózatról. A hatóságok marihuána-farmot nem találtak.

 

A közvetlenül a rajtaütés előtt készített drónfelvételek infravörös képei nagy hőkibocsátást mutattak az épületben. Ez rendszerint a marihuána-farmokra utaló jel, növények helyett azonban mintegy 100 sorba kötött számítógépet találtak. A dolog érdekessége, hogy ez már a második kriptobánya a Nyugat-Midlands-i körzetben.

 

A bitcoinbányászat (és más kriptovaluta bányászata során) nagyteljesítményű számítógépeket használnak komplex matematikai egyenletek megoldására, amelyek kvázi hitelesítésként szolgálnak a kriptovalutában zajló tranzakció során. A hitelesítés (vagyis kvázi a tranzakció bekönyvelésének) elvégzéséért kriptovalutában fizetett díj jár, így a komplex egyenletek megoldása és az ebből származó bevétel realizálása jelenti a kriptobányászatot. Több féle kriptovaluta (digitális pénz) létezik, mind közül a legismertebb a bitcoin.

 

 hirdetes_810x300  

A bányászat azonban rendkívüli processzorteljesítményt igényel, ami pedig jelentős áramfogyasztás növekedést követel meg. Egyes kimutatások szerint a bitcoinbányászat energiaigénye akkora, hogy évente 36,95 megatonna széndioxid-kibocsátás írható a számlájára (ez nagyjából Új-Zéland ökológiai lábnyomának felel meg).

 

A rendőrség hangsúlyozta, hogy nem önmagában a bitcoin bányászat volt illegális, hanem az áram ellopása.

 

CNBC.com

Megosztás:
Címkék: Bitcoin kriptovaluta

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.