Nyitókép forrása: cas.sk

 

Oroszország teljesítette a cseh kormány követelését, hogy május végéig a prágai orosz nagykövetség létszámát hét diplomatára és 25 adminisztratív-műszaki munkatársra korlátozzák.

 

„Megállapíthatom, hogy az orosz fél a megadott időpontot betartotta” – jelentette be hétfő esti nyilatkozatában Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter. Oroszország két alkalommal – szombaton és hétfőn – különgépet küldött Prágába, amely Moszkvába szállította a nagykövetség 123 alkalmazottját, köztük 30 diplomatát. Csehország és Oroszország között áprilisban keletkezett éles diplomáciai konfliktus a dél-morvaországi vrbeticei hadianyagraktárakban 2014 őszén történt robbanások miatt.

 

Prága azt állítja, hogy a robbanások mögött az orosz katonai hírszerzés (GRU) állt, amit Moszkva elutasít. A felek kölcsönösen diplomatákat és adminisztratív személyzetet utasítottak ki, majd megegyeztek abban, hogy mindkét fővárosban csak hét diplomata és 25 munkatárs dolgozhat. A két oroszországi cseh konzulátus (Szentpétervár és Jekatyerinburg), illetve a két csehországi orosz konzulátus (Karlovy Vary és Brünn) működése nem változott – mondta részletek nélkül Eva Davidová cseh külügyminisztériumi szóvivő újságíróknak.

 

 hirdetes_810x300  

A konfliktus után a cseh-orosz kapcsolatok a mélypontra kerültek. Csehország a moszkvai Cseh Ház működésének nagymértékű korlátozására kényszerült, ideiglenesen megszüntették a szállodai és a vendéglői szolgáltatásokat, mert a nagykövetségnek meg kellett szüntetni 89 orosz állampolgár munkaviszonyát. Prágában veszélybe került a mintegy százéves múltra visszatekintő Orosz Iskola működése, mert a tanárok jelentős része formálisan a nagykövetség alkalmazottja volt.

 

Kulhánek szerint az Orosz Iskola szeptembertől akkor működhet tovább, ha felveszi a többi, Prágában működő idegen nyelvű iskola státuszát. Moszkva néhány napja Csehországot felvette az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájára. A listán a csehek mellett csak az Egyesült Államok található.

 

Csehország ezt az orosz lépést a bécsi diplomáciai konvenció megsértésének minősítette. Csehországnak több ország, köztük Magyarország is felajánlotta a segítségét a moszkvai cseh diplomáciai képviselet működésének biztosításához – közölte a cseh külügyminiszter. Kulhánek szerint a felajánlások elfogadásáról egyelőre nem született döntés.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.