Nyitókép forrása: bbc.com

 

Kína bejelentette, hogy már három gyermeket is engedélyez a kínai pároknak, miután a népszámlálás adatok meredek csökkenést mutattak a születési rátákat illetően. Kína 2016-ban hagyott fel a több évtizedes egykepolitikával, amelynek súlyos népesedési következményei vannak. Öt évvel ezelőtt engedélyezték két gyermek vállalását, most pedig már a háromgyermekes családokat is tolerálja a törvény.

 

A helyzet azonban nem túl rózsás. A nagyvárosokban irdatlanul drága az élet és a lakhatás, ami elrettenti a párokat az egynél több gyermek vállalásától, vagy általában a gyermekvállalástól.

 

A BBC beszámolói szerint a kínaiak elég vegyesen fogadták a pekingi kormány intézkedését. Volt aki nyíltan kijelentette, hogy ő „élni akar, a gyermeknevelés állandó gondjai nélkül”. És nincs egyedül, sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy rengeteg fiatal nemhogy három, de egy gyereket sem akar vállalni.

 

 hirdetes_810x300  

A hónap eleji népszámlálási adatok szerint tavaly Kínában 12 millió gyermek született, ami 1960 óta a legsúlyosabb visszaesés. 2016-ban például még 18 millió újszülöttet számláltak.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.