Nyitókép: Pixabay

 

Szerdától már a koronavírus elleni egy oltással is be lehet utazni Horvátországba – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a kabinet szerdai ülésén.

 

A tárcavezető kiemelte: a Pfizer/BioNTech-, a Moderna– és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

 

 hirdetes_810x300  

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

 

Továbbá akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, hogy felgyorsítsák a határátlépést, feltölthetik adataikat az Enter Croatia (https://entercroatia.mup.hr/) honlapra. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

 

Bozinovic elmondta: Horvátország számára nagyon fontos volt, hogy az elsők között vezesse be a digitális igazolás rendszerét.

 

„Ezzel azt az üzenetet küldtük az európai uniós állampolgárok számára, hogy amennyiben saját országaik biztosítják számukra a digitális igazolást, az idő, amelyet a határon kell tölteniük, nagyon rövid lesz, és gyorsan át tudnak haladni rajta”

 

– húzta alá a tárcavezető.

 

Jelezte: Horvátországon kívül eddig Bulgária, Csehország, Dánia, Lengyelország, Németország és Görögország kezdte meg június elsejétől a digitális igazolvány kiállítását, de Ausztria és néhány más ország is felkészült már a kiadásukra.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.