Nyitókép: TASR/AP

 

A cseh szenátus Külpolitikai-, Védelmi- és Biztonsági Bizottsága szerint Miloš Zeman cseh államfő nem képes ellátni a feladatát – tájékoztatott a Seznam Zprávy a bizottság elnökére, Pavol Fischerre hivatkozva, aki javasolni szeretné Zeman leváltását.

 

„Miloš Zeman viselkedését már régóta alkotmányellenesnek tartom. Ennek kicsúcsosodása a vrběticei támadással kapcsolatos viselkedése volt. Április 28-án az összes szenátusi klub megkérte a Külpolitikai-, Védelmi- és Biztonsági Bizottságot, hogy alaposan foglalkozzon azzal, hogy mit tett, illetve épp ellenkezőleg, mit mulasztott el az elnök a vrběticei ügy kapcsán. Kizárólag a szenátusnak van hatásköre az elnök ellenőrzésére, ezért köteles foglalkozni az államfő tetteivel“

 

– mondta Fischer, majd hozzátette: amennyiben a köztársasági elnök nem képes ellátni a hivatalát, le kell váltani.

 hirdetes_810x300  

 

Jiří Ovčáček, Zeman szóvivője szerint ez a hozzáállás nem más, mint „a szenátorok által szervezett hamis támadása a köztársasági elnök ellen“.

 

Fischer szerint Zeman a kijelentései során megmutatta, hogy nemcsak dezorientált, de rosszul idézi az alkotmányt és olyan módon értelmezi a valóságot, melynek során összekeveri a következményt az okkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.