Nyitókép forrása: A képen Amrin Laschet, a CDU elnöke és kancellárjelöltje. Fotó: Marcel Kusch/AFP

 

A CDU minden várakozást felülmúló győzelmet aratott az egykori kelet-német területeken fekvő Szász-Anhalt tartományban, ahol korábban még azt sem zárták ki a szélsőjobbos AfD győzedelmeskedhet. Ezzel szemben meglepő fölényre tett szert, felmúlva a 2016-os tartományi választási eredményt is.

 

Szász-Anhalt alig kétmilliós lakosú országrész, de mivel idén szeptember 26-án szövetségi (országos) német választásokra kerül sor, amolyan előzetes tesztként csapódott le a sajtóban. Főleg a CDU és kancellárjelöltje, Armin Laschet összefüggésében. A német kereszténydemokraták a zöldek és az AfD között őrlődtek az elmúlt hetekben. Egyes országos felmérések szerint a Zöldek egy időben meg is előzték a CDU-t, de a trend az elmúlt két hétben ismét Lascheték javára módosult.

 

A vasárnapi voksolás egyik különlegessége, hogy a tartományban az a Reiner Haseloff vezette győzelemre a CDU-t, aki a pártszövetségen (CDU/CSU) belül nem Laschetet, hanem Markus Söder bajor miniszterelnököt támogatta kancellárjelöltkét. Ennek ellenére Laschet örülhet Haseloff győzelmének, mivel a választások előtt ő is besorakozott mögé, a siker most közös, ráadásul felhasználhatják arra, hogy kifogják a szelet balliberális sajtó és pártok vitorlájából, akik Laschet alkalmasságát próbálják mindenáron megkérdőjelezni.

 

 hirdetes_400x285  

A nem végleges eredmények szerint a CDU 37,1 százalékkal aratott győzelmet Szász-Anhaltban, ahol öt éve még csak 29,8 százalékot értek el. Az AfD hagyományosan erős tud lenni a német gazdasági tempóban lemaradt kelet-német régióban, ennek ellenére a öt évvel korábbi 24,3 százalékos eredményét nem tudta megismételni, és „csak” a szavazatok 20,8 százalékát gyűjtötte be. Ennek ellenére a szélsőjobb ereje továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

 

A baloldal ugyanakkor hatalmas bukott Szász-Anhaltban. A szélsőbalos Die Linke a öt évvel korábbi 16 százalék helyett csak 11 százalékot könyvelhetett el, a szocdem SPD pedig 10,6 százalékról 8,4 százalékra süllyedt. A Zöldek 5,2 százalékról 5,9 százalékra erősödtek, a szabaddemokrata FDP pedig 4,9 százalékról erősödött 6,4 százalékra.

 

A statisztikák szerint a CDU elsősorban a nemszavazókat tudta sikeresen mozgósítani, mintegy 61 ezer választót nyert meg magának, illetve 22 ezer szavazót csábított el az AfD-től, ugyanennyit az SPD-től, 18 ezret pedig a Linkétől. Az AfD leginkább arra fizetett, hogy 30 ezer választója átment nem szavazóba.

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!