Nyitókép forrása: atlanticcouncil.org

 

A kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezését szolgáló közvetítői szerep és a fegyverszállítás Ukrajnának nem férne össze egymással- mondta a német külügyminiszter szerdán Berlinben, ismét elutasítva Kijev német fegyverzet vásárlásáról szóló tervét.

 

Heiko Maas az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával folytatott tárgyalása után, kettejük közös sajtótájékoztatóján utasította el ismételten az ukrajnai fegyverszállítások gondolatát.

 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ha fegyverekkel nem is, legalább az az élet kioltására nem alkalmas felszerelésekkel, például aknakereső készülékekkel támogathatná-e esetleg Németország Ukrajnát, elmondta, hogy a napokban Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel felhívták Szergej Lavrovot, az orosz diplomácia vezetőjét, hogy egyeztessenek egy újabb német-francia-ukrán-orosz miniszteri találkozó lehetőségéről.

 

 hirdetes_810x300  

Mint mondta, ha a közölnie kellett volna az orosz külügyminiszterrel, hogy Németország hadiipari szállításokkal támogatja Ukrajnát, „jelentősen rövidebb lett volna a beszélgetés”, mert Moszkva nem tekinthetné többé közvetítőnek Németországot.

 

Dmitro Kuleba hangsúlyozta, hogy Németország szuverén államként ugyan azt tesz, amit jónak lát, de azt is tudomásul kell venni, hogy hazája ellen nincs fegyverembargó, és semmilyen német vagy nemzetközi jogszabály nem akadályozza, hogy német gyártású fegyvereket értékesítsenek Ukrajnának.

 

Kiemelte: ha az Ukrajnánál jobban felszerelt Oroszország támadást indít, „azzal kellene védekeznünk, amink van”, és ez „szörnyűséges” állapotokat idézne elő.

 

„Nagyon remélem, hogy nem kell senkinek majd megbánnia, hogy elszalasztotta a lehetőséget Ukrajna önvédelmi képességének megerősítésére” – mondta Dmitro Kuleba.

 

Németország Franciaországgal együtt 2014 óta igyekszik közvetíteni Ukrajna és Oroszország között a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok lázadása és az ukrajnai Krím félsziget nemzetközi jogot sértő Oroszországhoz csatolása ügyében. Az úgynevezett normandiai négyek országcsoport külügyminiszterei legutóbb tavaly áprilisban tárgyaltak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!