Nyitókép: TASR/Matthias Bein/dpa via AP

 

Az Európai Unióban már a felnőtt népesség felét beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával. A védőoltás mindkét adagját az EU-ban élő emberek negyede kapta meg – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból.

 

Az EU-ban eddig 185 millió felnőtt kapta meg az első dózist, míg a másodikat 95,7 millió. A legtöbb beoltott polgárral Málta és Magyarország rendelkezik, ahol a vakcina első adagját a felnőtt népesség több mint 63%-a kapta meg, míg a második vakcinát csaknem a népesség fele.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában egy adag oltással a felnőttek 41,4%-a rendelkezik, míg két dózissal a felnőtt lakosság több mint 22%-át oltották be.

 

Tavaly decembertől a tagországokba 324,1 millió koronavírus elleni vakcinát szállítottak le, amelyből eddig 276,1 milliót használtak fel.

 

Az unióban jelenleg négy vakcinát hagytak jóvá. A legtöbbet a Pfizer/BioNTech konzorcium vakcináját használják (212 millió beadott vakcina), utána következik az AstraZeneca (63,3 millió), Moderna (29,9 millió) és a Johnson & Johnson (10,4 millió).

 

Az egész unióban a 80 év feletti korosztályban az emberek 80,6%-át oltották be legalább egy vakcinával. Mindkét oltóanyagot ebben a korosztályban a polgárok 70,8%-a kapta meg. Dániában, Spanyolországban és Írországban a 80 év feletti korosztály 100%-át beoltották a vakcina első adagjával.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.